CERAR UPOZORAVA ZAGREB: Arbitraža je prioritet!
Foto: EPA/Stephanie Lecocq

I DALJE SE PREPIRU OKO GRANICE

CERAR UPOZORAVA ZAGREB: Arbitraža je prioritet!

Region -

Premijer Slovenije, Miro Cerar, izjavio je danas da je sprovođenje arbitražne odluke o granici s Hrvatskom prioritet politike njegove zemlje i ponovo upozorio Zagreb da će upotrebiti pravna sredstva, ako nastavi da ignoriše presudu.

"Taj predmet mora ostati među prioritetima slovenske politike", rekao je Cerar obraćajući se slovenačkim diplomatama.

Cerar od njih očekuje intenzivne aktivnosti kako bi se pridobila podrška arbitražnoj odluci u telima EU i među zemljama članicama, te ostalim državama.

"U slučaju da Hrvatska i dalje bude ignorisala presudu, jasno je da ćemo morati da upotrebimo i odgovarajuća pravna sredstva", upozorio je Cerar.

On je poručio da je "buduće slovenačko postupanje jasno", odnosno da će Slovenija dosledno istrajavati na ostvarenju arbitražne odluke, što očekuje i od Hrvatske.

foto: Profimedia

"Sve drugo značilo bi udaljavanje od evropskog i međunarodnog prava, a time i odmicanje od interesa Slovenije", rekao je on na redovnom godišnjem savetovanju na Brdu kod Kranja.

Prema njegovim rečima, Slovenija sa svim susednim državama dobro sarađuje na raznim područjima i s njima održava dijalog, a u tom pogledu najviše izazova donose odnosi s Hrvatskom.

Cerar je ponovo ukazao da je 29. decembra istekao rok za primenu arbitražne odluke, te je rekao da će Slovenija pokušati da učini sve da dođe do "dogovorne implementacije u saradnji s Hrvatskom".

Hrvatska odbija da prihvati arbitražnu odluku jer je, kako tvrdi, Ljubljana kompromitovala postupak pred sudom u Hagu, te traži da dve strane granični spor reše bilateralnim pregovorima.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track