SLOVENIJA PARALISANA ŠTRAJKOM: Radnici u javnom sektoru traže veće plate
Foto: Profimedia

vlada ne da

SLOVENIJA PARALISANA ŠTRAJKOM: Radnici u javnom sektoru traže veće plate

Region -

Više od 10.000 zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji, uključujući carinike, medicinske sestre, socijalne radnike i univerzitetske profesore, započelo je danas jednodnevni štrajk tražeći povećanje plata.

Sindikati očekuju da će na protestu ispred zgrade vlade u centru Ljubljane kasnije danas učestvovati nekoliko hiljada ljudi.

"Iako je ovo peta godina ekonomskog rasta, neka ograničenja za plate uvedena 2012. godine još nisu ukinuta. Vreme je da se sva ograničenja ukinu i plate povećaju", kaže Jakon Počivavšek, predsednik odbora sindikata za koordinaciju štrajka.

On je rekao da bi plate u javnom sektoru trebalo da porastu za 16 do 20 odsto tokom određenog vremenskog perioda koji bi se dogovorio sa vladom.

Vlada tvrdi da su zahtevi sindikata dostigli skoro milijardu evra i da su neprihvatljivi, te da bi ugrozili planiranu fiskalnu konsolidaciju.

"Ako povećamo troškove za rad u javnom sektoru za milijardu evra, poremetićemo makroekonomsku ravnotežu. Kao društvo, to ne možemo da preživimo", rekao je ministar za javnu administraciju Boris Koprivnikar.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja