SLOVENCI POBESNELI ZBOG JUNKERA: Brisel da se uključi u sprovođenje arbitraže! Hrvatska ušla u EU pod uslovom da će poštovati presudu!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

BURA OKO PIRANSKOG ZALIVA

SLOVENCI POBESNELI ZBOG JUNKERA: Brisel da se uključi u sprovođenje arbitraže! Hrvatska ušla u EU pod uslovom da će poštovati presudu!

Region -

Slovenija insistira na sprovođenju arbitražne presude o granici s Hrvatskom i očekuje jači angažman Evropske komisije, poručili su premijer i predsednik Slovenije Miro Cerar i Borut Pahor, nakon što je predsednik EK Žan Klod-Junker rekao da je granični spor dve zemlje i bilateralni i evropski problem, te da je odgovornost obe strane da ga reše.

Posle izjave Junkera da su Hrvatska i Slovenija odgovorne za spor koji je "bilateralno, ali i evropsko pitanje, i problem koji treba da reše", Cerar je u sredu novinarima u Ljubljani rekao da u tome ne vidi promenu stava Brisela prema arbitraži.

"Bilo kakav nastup predsednika Komisije ne menja činjenicu da je Evropska komisija kao celina prihvatila vrlo jasan stav da podržava sprovođenje arbitražne odluke, što je više puta ponovila", rekao je Cerar.

Cerar je naglasio da nije tačno da Slovenija ne prihvata pomoć, koju u tom procesu nudi Brisel dodajući da očekuje pomoć EK pri sprovođenju presude, ali da Hrvatska to odbija.

On je istakao da je Junkeru i potpredsedniku EK Fransu Timmermansu u više navrata rekao da Slovenija "u sadašnjoj fazi" želi pomoć EK, ali da njen prvi korak mora da bude da pojasni Hrvatskoj kako je presudu potrebno poštovati i realizovati.

Kako je naglasio, političke izjave ne mogu da promene činjenicu da je jedini put za EU i dve njene članice da se arbitražna presuda ispoštuje.

Cerar je napomenuo da bi različito tumačenje predstavljalo "politizaciju" problema, koji se zapravo tiče međunarodnog prava i prava EU, što bi moglo da deluje i na pristupne procese kandidata.

"Znamo da je Hrvatska u Evropsku uniju ušla pod uslovom da će poštovati arbitražnu presudu", rekao je Cerar.

Sličan stav izneo je Pahor u razgovoru s predsednikom kancelarije Evropske komisije u Ljubljani Zoranom Stančićem.

Kako se navodi u saopštenju kancelarije predsednika, Pahor je Stančića zamolio da Junkeru prenese da Slovenija očekuje da Evropska komisija potvrdi da još smatra da je granica Slovenije i Hrvatske definisana presudom arbitara iz prošle godine.

"Jučerašnji poziv predsednika Komisije Žan-Klod Junkera obema državama da budu odgovorne za taj problem i da ga reše, Slovenija shvata kao poziv da se reši pitanje sprovođenja, a ne kao pitanje da se granica tek odredi", navodi se u saopštenju, koje prenose mediji u Sloveniji.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track