LOŠA VEST ZA ONE KOJI BI DA PUTUJU U SLOVENIJU: Osim boravišne, sada mora da se plaća još jedna taksa, evo koliko će to sve koštati
Foto: Profimedia

UDARAC PO DŽEPU TURISTA

LOŠA VEST ZA ONE KOJI BI DA PUTUJU U SLOVENIJU: Osim boravišne, sada mora da se plaća još jedna taksa, evo koliko će to sve koštati

Region -

Turistički boravak u Sloveniji će izgleda ubuduće biti nešto skuplji, jer će se turistima uz boravišnu taksu naplaćivati i taksa za promovisanje, pa za obe treba izdvojiti najviše 3,125 evra po danu.

Slovenački parlament je prošle nedelje prihvatio zakon o promovisanju razvoja turizma, kojim je uvedena i pomenuta taksa.

Određivanje osnovne turističke takse i dalje ostaje u nadležnosti lokalnih jedinica, opšina, ali je njen maksimalni iznos po danu povećan s dosadašnjih 1,265 evra na 2,50 evra, dok taksa za promociju može da iznosi najviše 25 odsto turističke, odnosno najviše 0,625 evra po danu.

foto: Profimedia

Za taj zakon je u parlamentu glasala većina slovenačkih poslanika, dok se nekolicina suzdržala smatrajući da bi to moglo da smanji turističku konkurentnost u odnosu na susedne države.

Prema računici koji su objavili mediji, za turiste koji posećuju razne destinacije u Sloveniji takse postaju znatno veći trošak nego pre, pa će za desetodnevni boravak u najatraktivnijim lokacijama, poput Pirana ili Bleda, četvoročlana porodica morati da izdvoji za turističku i promotivnu taksu 125 evra.

Prema procenama, nova regulacija će povećati prihode Slovenačke turističke organizacije za 4,7 miliona evra na godišnjem nivou, dok bi opštine mogle godišnje da dobiju dodatnih 6,9 miliona evra.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track