SLOVENIJA ODBILA AZIL ČLANOVIMA GULENOVOG POKRETA: Neuverljive tvrdnje da im je život u Turskoj ugrožen
Foto: Profimedia

tvrde da nema dokaza

SLOVENIJA ODBILA AZIL ČLANOVIMA GULENOVOG POKRETA: Neuverljive tvrdnje da im je život u Turskoj ugrožen

Region -

Slovenija je posle 17-mesečnog postupka odbila zahteve za azil koje su podnele tri porodice iz Turske, pristigle u Sloveniju u potrazi za međunarodnom zaštitom posle neuspešnog vojnog udara u Turskoj.

Navodi se da je reč o porodicama čiji su članovi pripadnici pokreta turskog verskog vođe Fetulaha Gulena, pa stoga smatraju da im je u Turskoj ugrožen život i ljudska prava.

Podseća se da Gulenov pokret turske vlasti smatraju terorističkom organizacijom, a njenog lidera, koji živi u egzilu u SAD, smatraju i inspiratorom neuspelog puča protiv predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u julu 2016. godine.

Navodi se da je 34-godišnji predavač na jednom turskom univerzitetu, koji je u jesen te godine sa suprugom prebegao u Sloveniju i zatražio azil, rekli da su mu u slovančkom Ministarstvu unutrašnjih poslova rekli da su njegove tvrdnje da će u budućnosti imati poteškoće u Turskoj zbog pripadnosti Gulenovom pokretu neuverljive i da ih nije dokazao.

Prema navodima "Amnesti internešenela" i službenoj turskoj statistici u toj zemlji se posle neuspelog puča u istražnom pritvoru našlo oko 55.000 ljudi, za koje se sumnja da pripadaju Gulenovom pokretu ili nekim drugim po vlast opasnim pokretima i grupama.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI: LEDENI DANI U SRBIJI! Evo kada će biti toplije?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja