SLOVENIJA NE ODUSTAJE: Sledećeg meseca tužba protiv Hrvatske!
Foto: Profimedia

SPOR U PIRANSKOM ZALIVU

SLOVENIJA NE ODUSTAJE: Sledećeg meseca tužba protiv Hrvatske!

Region -

Odlazeći slovenački premijer Miro Cerar najavio je da će Ljubljana narednog meseca podneti tužbu protiv zvaničnog Zagreba zbog hrvatsko-sovenačkog graničnog spora o nepoštovanju arbitražne odluke u Piranskom zalivu.

Slovenija će tužbu protiv Hrvatske podneti pred Evropskim sudom u Luksemburgu zbog, kako je naveo, činjenica da Zagreb ne želi da primeni odluku međunarodne arbitraže o pitanju granice između dveju država, preneli su slovenački mediji.

Reč je o sporu koji se proteže još od raspada Jugoslavije.

Hrvatska i Slovenija još nisu definirale pojedine granice na moru i kopnu, a prošle godine arbitražni sud u Hagu presudio je da Sloveniji pripada neometani pristup međunarodnim vodama u Jadranu.

Ovaj spor najviše utiče na ribare jedne i druge zemlje koji često bivaju novčano kažnjavani zbog ilegalnog prelaska granice jedne ili druge zemlje.

Odluka arbitražnog suda je konačna i obvezujuća, ali Zagreb odbija da je primeni jer se Hrvatska povukla iz arbitražnog procesa 2015. nakon što je u javnost procureo snimak koji je otkrio da je slovenački sudija u Hagu u tom procesu razmenjivao poverljive informacije s vlastima u Ljubljani.

Slovenački sudio je podneo ostavku, a proces je nastavljen, uz napomenu da ovaj incident "nije kompromitovao mogućnost donošenja odluke".

Zagreb se s takvim tvrdnjama nije složio.

Slovenija je u martu ove godine zatražila od Evropske komisije da se izjasni po ovom pitanju, a juče je iz Brisela stigao odgovor da će komisija ostati uzdržana.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 21 EPIZODA: Pogledajte kakvim naoružanjem raspolažu Hrvatska i Slovenija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track