ŠTAJERSKA GARDA USPEŠNO ODBRANILA SLOVENAČKU GRANICU: Pred njihove vazdušne puške nije izašao nijedan migrant (VIDEO)
Foto: Screenshot

opasno

ŠTAJERSKA GARDA USPEŠNO ODBRANILA SLOVENAČKU GRANICU: Pred njihove vazdušne puške nije izašao nijedan migrant (VIDEO)

Region -

Obučeni u maskirne uniforme i naoružani puškama, slovenačka paravojna jeninica kreće se u formaciji kroz šumu duž hrvatske granice kojom patrolira preko pogranične zone.

Ovako je Rojters opisao grupu Slovenaca koje glume vojsku i dolaze na slovenačko-hrvatsku granicu da prate migrante, rekli su.

Rojters je radi o grupi od pedesetak ljudi, uključujući nekoliko žena. Paravojnu grupu predvodi Andrej Šiško, koji takođe vodi nacionalističku stranku Pokret Ujedinjena Slovenija, koja do sada nije uspela da uđe u parlament.

On smatra da zvanična vlast Sloveniju ne štiti dobro od, kako je rekao, migrantske pretnje, pa je osnovao štajersku i kranjsku stražu. Članovi te grupe patrolirali su pred novinarima.

"Naša je dužnost da obezbedimo sigurnost u našoj zemlji", rekao je Šiško.

Članovi njegove grupe nose vazdušne puške koje su replike kalašnjikova.

Pre nego što je stigao na granicu, Sisko je poveo pripadnike svoje straže na trodnevni izlet, kampovanje i obuku na privatnom zemljištu u Kozjem kraj Podcetrteka. Sve je prijavio policiji, od koje je navodno dobio dozvolu. Operaciju je nazvao "Južni džep".

Prošle godine Sisko je izazvao nered u Sloveniji kada je na društvenim mrežama na Fejsbuku objavio snimke desetaka muškaraca, lica skrivenih iza crnih maski, od kojih su neki imali puške ili sekire u rukama, navodno tokom "vežbi" na mariborskom Pohorju.

"Predsednik izražava veliku zabrinutost zbog postojanja pomenute oružane grupe koja bi, prema rečima njenog lidera Andreja Siska, osigurala mir i red u zemlji i kontrolisala granicu. To je potpuno neprihvatljivo", saopštio je tada predsednikov kabinet.

Sisko je bivši vođa pristalica mariborskog fudbalskog kluba, a kao kandidat krajnje desnice našao se i na predsedničkim izborima u Sloveniji.

U vreme hrvatsko-slovenskog graničnog sukoba javno je na skupovima podržao "borca južne granice" Joška Jorasa i želio da održi referendum protiv ulaska Hrvatske u NATO, ali odustao je nakon što se dogovorio da se sastane sa premijerom Borutom Pahorom.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track