Najnovije vesti

PROUSTAŠKOM PEVAČU OPET ZABRANJEN KONCERT U MARIBORU: Kada se žalio Slovenci mu na 55 strana objasnili ko su bile ustaše
Foto: YouTube prtscr / Zoltán Baglyas

bravo

PROUSTAŠKOM PEVAČU OPET ZABRANJEN KONCERT U MARIBORU: Kada se žalio Slovenci mu na 55 strana objasnili ko su bile ustaše

Region

Mariborska opštinska uprava po drugi put je donela odluku o zabrani koncerta Marka Perkovića Tomsona, koji je u Mariboru trebalo da bude održan pre tri godine, ali je na preporuku policije zabranjen.

Nakon što je koncert prvi put zabranjen, organizator Milan Trol žalio se slovenačkom Upravnom sudu, koji je prošle godine žalbu prihvatio i predmet poslao na ponovno odlučivanje. A onda je mariborska opštinska uprava u ponovljenom postupku donela istu odluku, koju je ovaj put i iscrpno obrazložila, navodi list.

Opštinska uprava, kako javljaju slovenački mediji, na 55 stranica odluke navodi opsežna objašnjenja policije i Europola, nudeći i svoj pogled na istoriju ustaštva u Drugom svjetskom ratu.

Uprava je u ponovljenom postupku pozvala policiju da dopuni predlog za zabranu koncerta s dokazima da Tomson veliča ustaštvo, kao i odlukama Kanade, Holandije, Švajcarske i Austrije, za koje policija navodi da su ranije zabranile Tomsonove nastupe.

Policija je u odgovoru priložila snimke Tompsonovih nastupa i dokumentaciju o incidentima i uzvikivanju ustaškog pozdrava na nastupima, odgovore drugih evropskih država, kao i odluke hrvatskih sudova u sličnim primerima, stav Evropskog suda za ljudska prava u predmetu fudbalera Džoa Šimunića i mišljenje hrvatske pravobraniteljice.

Opštinska uprava je od Muzeja narodnog oslobodenja u Mariboru zatražila podatke o ustaškom pokretu i logoru Jasenovac, o kojem je pevao kontroverzni pevač, a muzej je dostavio podatke o slovenačkim žrtvama tog logora.

Policija u svom odgovoru zaključuje da bi Tompsonov koncert u Mariboru bez dileme ugrozio ljudska prava etničkih zajednica - Srba, Roma i Jevreja - koje su u relativno velikom broju prisutne u Mariboru, prenosi Večernjak.

Kurir.rs/Tanjug Foto:Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...