UHAPŠEN SLOVENAČKI POTPREDSEDNIK VLADE ZBOG SPORNIH NABAVKI: Janša ga brani i tvrdi da je sve politički motivisano
Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

ostavku dao ministar unutrašnjih poslova

UHAPŠEN SLOVENAČKI POTPREDSEDNIK VLADE ZBOG SPORNIH NABAVKI: Janša ga brani i tvrdi da je sve politički motivisano

Region -

Potpredsednik slovenačke vlade i ministar ekonomije Zdravko Počivalšek priveden je u istrazi o nabavkama medicinske opreme za vreme pandemije korona virusa, a premijer Janez Janša je izrazio sumnju da se radi o politički motivisanom postupku.

Janša je u objavi na Tviteru napisao da su u Sloveniji "već duže vreme", kad je reč o tome koji će predmeti u kriminalističkim istragama dobiti prioritet a koji ne, "u središtu političke simpatije i medijski pritisci", pri čemu se koriste "različita merila", zavisno od političke pripadnosti osumnjičenih.

Kako navodi, optužbe da je Počivalšek, inače njegov koalicioni partner, oštetio državni budžet kao jedan od koordinatora nabavke respiratora i druge medicinske opreme za vreme pandemije koronavirusa, vlada je argumentovano već odbila, a parlament je odbio interpelaciju protiv Počivalšeka koju su zbog te afere bile pokrenule, kako navodi, "stranke s ekstremne levice".

Ilustrujući svoju tezu da se strukture u policiji, tužilaštvu, pa i sudstvu, za pokretanje istraga i podizanje optužnica ravnaju prema političkim kriterijumima i pristrano, Janša je kazao da su već nekoliko godina "u fiokama prijave date u vezi s navodnim pranjem iranskog novca u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) ili malverzacijama oko zidanja cena i visokih provizija prilikom nabavke stentova za operacije na srcu, o čemu je parlamentarne istrage vodilo više komisija, na inicijativu njegove stranke, budući da su upleteni bili povezani s levicom i 'dubokom državom'".

Policija i tužilaštvo, prema oceni premijera, kad je reč o pokretanju postupaka vode politiku "preskakanja prioritetnih slučajeva i selektivne pravde", a u pravosuđu i policiji prisutni su političke veze, nepotizam".

Sve to, tvrdi Janša, u Sloveniji "onemogućava normalno delovanje parlamentarne demokratije".

Zbog privođenja Počivalšeka, koji je ministar ekonomije i potpredsednik vlade, ali i bitan Janšin saveznik u sadašnjoj političkoj konstelaciji, ostavke su danas odmah podneli ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs i direktor slovenačke policije.

Hojs je član stranke premijera Janše, a kazao je da smatra kako je postupak protiv Počivalšeka politički motivisan i da preko tog slučaja žele da sruše vladu Janeza Janše.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track