Najnovije vesti

SLOVENAČKI ŠEF DIPLOMATIJE: Fantomski non-pejper ne postoji!
Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

navodni dokument o podeli balkana

SLOVENAČKI ŠEF DIPLOMATIJE: Fantomski non-pejper ne postoji!

Region

Ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar izjavio je danas da ne postoji "fantomski non-pejper" na Zapadnom Balkanu koji pojedini mediji pripisuju Sloveniji, i da su rasprave o tome naštetile Sloveniji, kao i Bosni i Hercegovini.

Slovenački ministar je na sednici parlamentarnog odbora za spoljnu politiku podvukao da se strategija Slovenije prema Zapadnom Balkanu nije promenila, i da je Slovenija uložila dodatne napore, budući da je priprema samita EU-Zapadni Balkan glavni prioritet za predstojeće slovenačko predsedavanje Evropskom unijom.

"Niko ne očekuje da će opozicioni političari ocrniti svoju zemlju samo kako bi na neki način naštetili državi. To jednostavno ne postoji u razvijenom demokratskom mentalitetu", rekao je Logar.

Njegova izjava je usledila na zajedničkoj sednici koju je opozicija zatražila nakon medijskih izveštaja da je premijer Janez Janša pustio u javnost "non-pejper" koji govori o prekrajanju granica po etničkim linijama na Balkanu.

Janez Janša
foto: EPA/Francisco Seco / Pool

Poslanici su želeli da se Janša, koji je demantovao da ima bilo kakve veze sa objavljenim "non-pejperom", pojavi uživo, ali on nije prisustvovao sednici, navodeći kao razlog druge obaveze.

Savetnica za spoljnu politiku slovenačkog predsednika Boruta Pahora Smiljana Knez je rekla poslanicima da je predsednik godinama posvećivao veliku pažnju regionu i da je bio zagovornik očuvanja teritorijalnog integriteta država u regionu i rešavanja međusobnih sporova u duhu susedstva.

Navela je da je Pahor upozoravao regionalne lidere i institucije EU da proširenje EU možda nije samo tehnički proces, već ga treba uokviriti geopolitički.

Borut Pahor
Borut Pahor foto: Profimedia

Savetnica predsednika je ponovila Pahorovu izjavu da predsednik nije bio obavešten o bilo kakvom "non-pejperu" o zapadnom Balkanu koji je bio predmet medijskih izveštaja.

Šef Kancelarije za vezu Evropske komisije u Sloveniji Jerneje Jug Jerše je rekao da Evropska komisija nema saznanja o neformalnim dokumentima koji se tiču Zapadnog Balkana.

Zvaničnici EU generalno su rekli da ne znaju za takav "non-pejper", dok je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, koji je juče rekao da nije dobio takav dokument, ali da je čuo za njega, naveo da je to "nepostojeće pitanje".

Žozep Borelj
Žozep Borelj foto: EPA / OLIVIER HOSLET / POOL

Istu poruku poslao je i Janez Stušek, direktor slovenačke obaveštajne agencije SOVA, koji je rekao da ta agencija nije imala informacije o postojanju navodnog "non-pejpera".

Agencija je započela proveru određenih aktivnosti u vezi s ovim dokumentom nakon što je objavljen u medijima, posebno njegovih potencijalnih posledica na bilateralne odnose sa Bosnom i Hercegovinom i predstojeće predsedavanje EU.

Prema Stušekovim rečima, agencija ne raspolože informacijama koje ukazuju na to da objavljivanje dokumenta predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti Slovenije, ali je ocenio da bi, ukoliko se navodni "non-pejper" i dalje povezuje sa Slovenijom, to moglo ugroziti njenu bezbednost, ekonomske i političke interese u regionu.

Čitava priča je pokrenuta 12. aprila kada je jedan bosanski portal objavio članak u kojem se navodi da postoji "non-pejper" koji se pripisuje Sloveniji.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...