Najnovije vesti

VATRA ISPRED SLOVENAČKOG PARLAMENTA: Ori se RAČUNAJTE NA NAS na protestu protiv Janšine vlade u Ljubljani! VIDEO
Foto: Youtube prtscr / Žiga Deisinger

protest na biciklu

VATRA ISPRED SLOVENAČKOG PARLAMENTA: Ori se RAČUNAJTE NA NAS na protestu protiv Janšine vlade u Ljubljani! VIDEO

Region

Nekoliko stotina antivladinih demonstranata zapalilo je večeras logorske vatre ispred zgrade parlamenta u Ljubljani.

Demonstranti na biciklima su se tokom prolaska ulicama glavnog grada Slovenije zaustavili ispred sedišta novinske agencije STA, gde je jedan od lidera protesta Jaša Jenul rekao da vlada pokušava da uguši slobodu medija, a tu agenciju opisao kao "jedan od simbola slobode medije".

Nakon što su ispred zgrade STA zapalili "simboličnu vatru ustanka", demonstranti su nastavili do Trga republike, gde su ispred zgrade arlamenta zapalili "logorske vatre protesta", držeći se tradicije paljenja vatri veče pred Međunarodni dan rada, prenose slovenački mediji. 

Ljubljana, Slovenija, protest
foto: Youtube prtscr / Žiga Deisinger

Protest, koji je održan uprkos zabrani okupljanja više od 10 ljudi, protekao je mirno, a većina učesnika je nosila maske.

U pozivu na okupljenje pokret Narodna protestna skupština naveo je da aktuelna vlada ne predstavlja ideju "naših predaka koji su se borili za slobodu" i da veći deo stanovništva ne želi da nastavi putem koji vodi narušavanju demokratije i vladavine prava. 

Ljubljana, Slovenija, protest
foto: Youtube prtscr / Žiga Deisinger

Pokret je istakao da je, nakon što se u utorak u Ljubljani okupilo 10.000 demonstranata kako bi izrazilo nepoverenje prema vladi, sada red na poslanike da urade isto.

Demonstranti su na masovnom protestu u utorak transparentima i u izjavama za medije navodili da su se ujedinili protiv "strahovlade" koju, kako tvrde, predstavlja aktualna vlast, da se zauzimaju za demokratiju, slobodu i vladavinu prava i pozivali su vladu na ostavku, a one koji njome nisu zadovoljni na otpor. 

Bilo je i transparenata s natpisima "Smrt janšizmu - sloboda narodu", kakvi su se već pojavljivali ove i prošle godine u tzv. "biciklističkim" protestima protiv Janše i njegove vlade.

Kurir.rs / Tanjug,   Foto: Youtube prtscr / Žiga Deisinger

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...