Najnovije vesti

KAMPANJA SLOVENAČKE VLADE: Nema više besplatnog testiranja, građani vakcinišite se!
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

korona

KAMPANJA SLOVENAČKE VLADE: Nema više besplatnog testiranja, građani vakcinišite se!

Region

Slovenija planira da od polovine avgusta ukine besplatno testiranje na koronavirus, kako bi podstakla što više svojih građana da se vakcinišu.

Računali smo da ćemo do početka leta vakcinisati barem 60 odsto odraslih, a sada smo na nešto više od trećine ukupne populacije koja je dobila potrebne doze, rekla je glavna epidemiološkinja Mateja Logar.

Za sada, Slovenija ne razmišlja o uvođenju novih restrikcija, ali će to biti potrebno ako bi na jesen došlo do povećanja broja obolelih na intenzivnim kovid odelenjima, pa svako mora vakcinisanjem da da prilog održivosti zdravstvenog sistema, istakla je Logar.

Premijer Slovenije Janez Janša je u četvrtak izjavio da je došlo vreme za novu strategiju za savladavanje pandemije jer je vakcina dovoljno, pa je sada na svakom građaninu odgovornost da zaštiti sebe i svoje bližnje, čime bi se izbegli i mogući novi lokdauni u zimskom periodu koji se ne planiraju, za sada.

"Imamo dovoljno alata da izbegnemo nova zatvaranja društvenog života i ograničenja u kretanju. Vreme je da udružimo snage i postignemo što veću procepljenost stanovništva", kazao je Janša na konferenciji za novinare.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja