Najnovije vesti

NEVAKCINISANI SLOVENAČKI VOJNICI SE ŽALE NA DISKRIMINACIJU: Ne puštaju ih na misije koje su dodatno plaćene!
Foto: Printscreen Youtube

ombudsman presudio

NEVAKCINISANI SLOVENAČKI VOJNICI SE ŽALE NA DISKRIMINACIJU: Ne puštaju ih na misije koje su dodatno plaćene!

Region

U presudi ombudsmana se navodi da nevakcinisanje zasnovano na ličnom uverenju nije razlog zašto se neko može diskriminisati, odnosno da lično uverenje nije "lična odlika" diskriminisane osobe.

Slovenačko ministarstvo odbrane nije diskriminisalo vojnike koji ne mogu ići u međunarodne misije jer nisu bili vakcinisani protiv korone, objavio je u ponedjeljak ombudsman.

Odluka ministarstva stupila je na snagu krajem jula i ima za cilj povećanje udela vakcinisanih u vojsci koji bi bio primer drugim građanima.

Vojni sindikat se žalio na tu odluku, rekavši da su vojnici koji nisu vakcinisali iz ličnog uverenja diskriminisali svoje vakcinisane kolege.

Međutim, u presudi ombudsmana stoji da nevakcinisanje zasnovano na ličnom uverenju nije razlog zašto se neko može diskriminisati, odnosno da lično uverenje nije „lična karakteristika“ diskriminisane osobe kao što su pol, boja kože, nacionalnost, jezik , religija, invaliditet, godine, seksualna orijentacija i slično.

Nevakcinisani vojnici žale se da nisu poslati u međunarodne misije za koje su više plaćeni i da im se daje manje zadataka, zbog čega će napredovati sporije i dobijati niže ocene.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track