OJAČAVA NATO SPOSOBNOSTI: Slovenija potvrdila nabavku nemačkih oklopnih vozila Bokser
Foto: Printscreen/YouTube

nemačko oružje

OJAČAVA NATO SPOSOBNOSTI: Slovenija potvrdila nabavku nemačkih oklopnih vozila Bokser

Region -


Za vreme prethodne vlade kupovina je zaustavljena zbog neslaganja političkih partnera.

Posle nekoliko godina "zamrzavanja", Vlada Slovenije je potvrdila kako će se ponovo pridružiti programu "Bokser" i kupiti borbena oklopna vozila 8×8 Boxer (BKV 8×8) nemačke proizvodnje, kao ne-članica Organizacije za saradnju u zajedničkom naoružanju (OC CAR).

Slovenija se pridružuje programu u skladu s članovima 37. i 38. Konvencije o osnivanju programa Bokser Međunarodne organizacije OC CAR za Sloveniju, gde su definisani uslovi za njihovo učešće u programu, saopštilo je slovenačko Ministarstvo odbrane.

Za vreme prethodne vlade kupovina je zaustavljena zbog neslaganja političkih partnera, prenosi Al Džazira.

Tadašnji ministar odbrane je kao obrazloženje za odustajanje naveo kako je poslednja taktička studija iz 2005. godine nedovoljno sveobuhvatna i zastarela.

Prva taktička studija o izgradnji dve srednje bataljonske grupacije oklopnih transportera prema standardima NATO-a bila je osuđena na propast ekonomskom krizom 2008. godine, a od tada je postalo jasno da ih vojska neće moći formirati pre 2030. godine, a čak je i to bilo upitno, piše portal 24UR.

Nakon godinu dana koordinacije, ciljevi slovenačke NATO sposobnosti potvrđeni su pre nekoliko sedmica i sada je u njima definisana samo jedna borbena grupa srednjeg bataljona, umesto dve.

Prema pisanju agencije STA, Slovenija se dogovorila o manjem angažmanu i zauzvrat će ponuditi formiranje srednjeg izviđačkog bataljona.

Ponovo su u prvi plan došli program OC CAR i oklopno vozilo Bokser, za koje se Vojska Slovenije priprema najmanje od 2018. godine i koje će dopuniti potrebe u izgradnje jedne bataljonske grupe.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track