CRNE PROGNOZE ZA NOVEMBAR: U Sloveniji iz dana u dan raste broj novozaraženih, oboren novi rekord
Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

pandemija

CRNE PROGNOZE ZA NOVEMBAR: U Sloveniji iz dana u dan raste broj novozaraženih, oboren novi rekord

Region -

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 4.511 novozaraženih korona virusom, što je novi rekord od početka epidemije

U zemlji je juče registrovano 3.456 slučajeva, a prema novim prognozama, rast četvrtog talasa mogao bi da se nastavi sve do kraja novembra i prema procenama izazove smrti još 400 do 500 ljudi.

Sa 10.156 testova potvrđeno je 4.511 novih zaraza, odnosno 44,4 posto među svim testiranima, objavilo je u četvrtak ministarstvo zdravlja,

Time je oboren jučerašnji neslavni rekord od početka epidemije, kad je bilo 3.454 novozaraženih.

U bolnicama je trenutno 670 obolelih od kovida-19, a među njima 159 na intenzivnim odeljenjima, dok je u poslednja 24 sata umrlo 18 osoba.

"Kriva zaraza mogla bi ići prema gore najmanje do kraja novembra, ako se ništa ne promeni", rekao je za Televiziju slovenije Leon Cizelj iz naučnog instituta "Jožef Štefan", koji za vladu radi prognoze i modele stanja epidemije.

Budući da je stvarni broj dnevnih zaraza dva do tri puta veći od onog utvrđenog testiranjem, to znači da se nedeljno koronom zarazi oko 50.000 ljudi, rekao je Cizelj.

On je dodao da takva dinamika četvrtog talasa ukazuje na to da bi se za mesec dana mogao dosegnuti vrhunac epidemije, ali ne zbog vakcinacije koja ide sporo nego zbog ubrzanog "prokuživanja" stanovništva koje dolazi u kontakt s virusom.

Takva dinamika bi značila da će širenje virusa ovaj mesec na žalost dovesti do 400 do 500 novih smrtnih slučajeva, upozorio je Cizelj i pozvao ljude da se vakcinišu.

O epidemiji i novim merama danas će na redovnoj sednici raspravljati vlada, ali se "potpuno zatvaranje" ne očekuje jer bi značilo zaustavljanje privrede i ekonomije zemlje.

Kurir.rs/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track