EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U SLOVENIJI SVE GORA Epidemiolozi poručuju: Potrebno nam je zatvaranje ODMAH!
Foto: Zorana Jevtić

koronavirus

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U SLOVENIJI SVE GORA Epidemiolozi poručuju: Potrebno nam je zatvaranje ODMAH!

Region -

Epidemiološka situacija u Sloveniji i dalje se pogoršava, zbog čega će vlada Janeza Janše tokom dana na posebnoj sednici odlučivati o potrebnim merama, ali mediji navode da je vlada podeljena oko toga treba li uvesti strogo zatvaranje ili pribeći blažim ograničenjima.

Danas je registrovano 3.771 novozaraženih, nešto manje u odnosu na četvrtak kada je bilo rekordnih 4511 slučajeva, ali iz Instituta za javno zdravlje (NIJZ) upozoravaju da četvrti talas ne jenjava.

Od korone je umrlo devet pacijenata, a stagnira i broj vakcinisanih - 53,2 posto ukupne populacije.

Stanje u bolnicama, prema tvrdnjama epidemiologa, ukazuje na to da vlada treba odmah da "povuče ručnu" u vidu zatvaranja i ponovnog proglašenja epidemije, jer će u suprotnom doći do "kolapsa zdravstvenog sistema", prenose slovenački mediji.

U bolnicama je trenutno 735 obolelih, od čega 169 na intenzivnim odeljenjima.

Vlada će popodne odlučivati o novim merama zbog teškog epidemiološkog stanja u državi, ali postoje podele između struke i politike o tome kako trenutnu situaciju staviti pod kontrolu, tvrde mediji.

Osnovna dilema je navodno da li doneti odluku o strogom zatvaranju za sve aktivnosti, onakvom kakav je bio na snazi u proleće, ili pribeći blažim restrikcijama poput skraćivanja radnog vremena za uslužne delatnosti, radu od kuće za javni sektor, dodatnom ograničenju za okupljanja.

Prema tvrdnjama epidemiologa, zatvaranje i ponovno proglašenje epidemije jedino je rešenje jer se situacija ubrzano pogoršava, a do kraja iduće nedelje na intenzivnim odeljenjima bolnica biće oko 200 teško obolelih, što bi izazvalo kolaps zdravstvenog sistema i prebacivanje bolesnih u inostranstvo.

Mediji navode da se sa zahtevima epidemiologa slaže i ministar zdravlja Janez Poklukar, koji je navodno zapretio ostavkom u slučaju oklevanja u donošenju strožijih mera.

Lokdaunu se protive ministri koji zastupaju ekonomske interese, tvrdeći da bi to izazvalo veliku štetu i da bi vlada opet morala da obezbedi sredstva za subvencije onima koji ne budu mogli da rade.

Ministarstvo zdravlja je, prema nezvaničnim informacijama, već stupilo o kontakt sa kolegama u Italiji, Mađarskoj, Austriji i Nemačkoj u vezi mogućeg slanja prekobrojnih bolesnika s intenzivnih odeljenja u te države, ali je međunarodnu pomoć u tom smislu moguće zatražiti samo ako se opet proglasi epidemija.

Kurir.rs/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track