TEŠKO STANJE SA KORONOM U SLOVENIJI: Vlada zbog epidemije angažovala i vojsku, najjači udar na bolnice se očekuje krajem meseca
Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

najgore krajem meseca

TEŠKO STANJE SA KORONOM U SLOVENIJI: Vlada zbog epidemije angažovala i vojsku, najjači udar na bolnice se očekuje krajem meseca

Region -

Još 3666 novozaraženih i 19 preminulih u poslednja 24 časa.

U Sloveniji je u protekla 24 sata potvrđeno 3666 novih slučajeva zaraze koronavirusom, još 19 oboljlih od kovida-19 je umrlo, a zbog krizne zdravstvene situacije u zbrinjavanje i lečenje obolelih vlada je odlučila da uključi i vojsku.

"Vojska će se svojim kapacitetima uključiti u zdravstveni sistem, te pomagati u lečenju i brizi za obolele od kovida-19", objavila je u petak uveče vlada Janeza Janše, dodavši da će se javnom zdravstvu priključiti četiri medicinske ekipe vojnog saniteta.

Kako je u subotu objavio nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) broj hospitalizovanih i dalje raste. U bolnicama je danas 981 oboleli, od kojih je 220 na intenzivnoj nezi.

Bolnički kapaciteti su kritično popunjeni, a oćekuje se da će broj hospitalizacija rasti do kraja meseca.

Mediji prenose da će u bolnicama najteže biti poslednje sedmice novembra, a da bi onda broj hospitalizovanih mogao da počne da opada, ako restriktivne mere koje su na snazi donesu ploda.

Mere između ostalog propisuju širu primenu kovid potvrda, skraćeni rad lokala i zabranu rada noćnih klubova i diskoteka, češće testiranje na koronavirus učenika u osnovnim i srednjim školama i zabranu većih javnih okupljanja.

Kurir.rs/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track