SITUACIJA JE SMRTNO OZBILJNA: Slovenija strahuje od vrhunca četvrtog talasa korone, Janša razmatra zatvaranje za nevakcinisane
Foto: Cristian Cristel / Xinhua News / Profimedia

obavezna vakcinacija?

SITUACIJA JE SMRTNO OZBILJNA: Slovenija strahuje od vrhunca četvrtog talasa korone, Janša razmatra zatvaranje za nevakcinisane

Region -

Premijer je nagovestio u parlamentu da bi njegova vlada, poput austrijske, mogla da uvede "lokdaun" za nevakcinisane.

U Sloveniji se očekuje da će vrhunac četvrtog talasa epidemije kovida-19 po broju zaraženih biti sredinom iduće sedmice, ali će se rast hospitalizacija nastaviti i nakon toga, što bi moglo da dovede u pitanje funksionisanje zdravstvenog sistema.

Prema najgorem scenariju trebaće nam 1300 postelja za kovid bolesnike, od čega 330 na intenzivnoj nezi, što je 40 više od maksimalnih kapaciteta, rekao je za TV Slovenija Robert Karota, državni sekretar u ministarstvu zdravlja i koordinator za bolnice u sadašnjoj zdravstvenoj krizi.

Manje bolnice su, prema njegovim rečima, već sada na maksimumu svojih kapaciteta, a celom zdravstvenom sistemu preti da se operacione sale i blokovi "pretvore u intenzivne jedinice". U takvoj situaciji, bili bi mogući samo najurgentniji zahvati.

Ministarstvo zdravlja planira da u takvoj situaciji zatraži pomoć suseda, bilo slanjem pacijenata u inostranstvo ili dovođenjem medicinskog kadra iz drugih zemalja. Karota je rekao da je skloniji drugoj opciji zbog potencijalnih rizika i opasnosti transporta intubiranog pacijenta kilometrima daleko.

Zbog nedostatka osposobljenog zdravstvenog kadra u bolnicama, posebno za negu bolesnika na intenzivnim kovid odeljenjima, sadašnju kriznu epidemiološku situaciju u Sloveniji uključila se i zdravstvena služba vojske, ali i studenti medicine i zdravstvene nege.

U ljubljanskom UKC-u, gde nedostaje 300 medicinskih sestara, već sada redovnom osoblju pomaže 230 studenata zdravstvene nege i 40ak studenata medicine.

Prošle sedmice je u Sloveniji registrovano nešto više od 22.600 novozaraženih, 2000 više nego prethodne sedmice, bolnice se ubrzano pune a posebno zabrinjava visoki procenat pozitivnih među testiranim - ponedeljak je pozitivan bio svaki drugi test.

Ministar zdravlja Janez Poklukar rekao je da je epidemiološka situacija u zemlji "smrtno ozbiljna".

Premijer Janez Janša nagovestio je u parlamentu da bi njegova vlada, poput Austrije, mogla da uvede zatvaranja za nevakcinisane i pozvao je Ustavni sud da što pre donese konačnu odluku o privremeno suspendovanoj vladinoj odluci o obaveznoj vakcinaciji zaposlenih u državnoj upravi.

Kurir.rs/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track