PREMIJER JANŠA POTVRDIO: Prvi slučaj omikrona u Sloveniji!
Foto: Printscreen/Youtube/BSF2021

novi soj korone

PREMIJER JANŠA POTVRDIO: Prvi slučaj omikrona u Sloveniji!

Region -

U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj zaraze omikron sojem korona virusa.

Da je sekvencioniranjem otkriven prvi zaraženi omikronom, varijantom virusa koja se brže širi i prisutna je već u dobrom delu država EU, potvrdio je danas premijer Janez Janša prilikom nastupa u parlamentu pred početak redovne sednice, ne iznoseći pojedinosti, a govoreći o delovanju svoje vlade u vreme epidemije kovida-19 i teškoćama s kojima se susretala tokom svog mandata.

Sedmodnevni prosek infekcija u jednom danu iznosi 1.352

U Sloveniji se nastavlja trend ublažavanja epidemiološkog stanja u četvrtom talasu epidemije, ali ministar zdravlja Janez Poklukar upozorava da rezultati iz prošle nedelje govore da je taj trend nešto usporen, zbog čega u kratkom vremenu ne treba očekivati popuštanje protivepidemijskih mera.

U poslednja 24 sata u Sloveniji je potvrđeno 1.712 novozaraženih, svaki treći test je bio pozitivan, a umrlo je 11 ljudi, objavio je Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ).

Po oceni te ustanove, u Sloveniji su 21.362 aktivne zaraze. Sedmodnevni prosek infekcija u jednom danu iznosi 1.352, dok je 14-dnevna incidencija zaraza na 100.000 stanovnika pala na 1.013.

U bolnicama još uvek 817 pacijenata

Epidemiološki podaci su u blago silaznom trendu, no u bolnicama je još uvek 817 pacijenata, pa se ocenjuje da je zdravstveni sistem još uvek preopterećen epidemijom.

Na odeljenjima intenzivne nege je 235 pacijenata, znatno manje nego u piku četvrtog talasa, kada je bio 291 pacijent. Ipak, za veće popuštanje mera po uspostavljenoj lestvici relaksacije mera taj broj treba spustiti na manje od sto, upozoravaju epidemiolozi.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track