ZADOVOLJAN ONIM ŠTO JE POSTIGAO Borut Pahor odlazi iz politike
Foto: Profimedia

SLOVENIJA

ZADOVOLJAN ONIM ŠTO JE POSTIGAO Borut Pahor odlazi iz politike

Region -

Predsednik Slovenije Borut Pahor, kome sledeće godine ističe drugi uzastopni mandat, izjavio je da nema planove vezane za slovensku politiku i da je zadovoljan onim što je za 10 godina ostvario.

-Vrlo mi je važno da do poslednjeg dana naredne godine obavljam svoj posao tako da sa ovog mesta odem zadovoljan, rekao je u tradicionalnom prednovogodišnjem razgovoru za Slovensku televiziju Pahor kome krajem naredne godine ističe mandat.

-Tada ću sebi nakon 10 godina moći da kažem: ono zbog čega si se takmičio za ovu poziciju si više-manje postigao i sada možeš mirne savesti da odeš, rekao je Pahor.

-Više nemam planova povezanih sa slovenskom politikom, rekao je Pahor koji će nakon odlaska iz predsedničke palate imati 59 godina, ne izjašnjavajući se čime će se kasnije baviti.

Pahor je uz 5 godina starijeg premijera Janeza Janšu jedan od najdugovečnijih slovenskih političara ove generacije.

Politikom je počeo da se bavi odmah nakon studija na Fakultetu političkih nauka, zatim je izabran u sastav prvog slovenskog demokratski izabranog parlamenta 1990. godine, a tokom karijere obavljao je niz najodgovornijih političkih funkcija.

Bio je predsednik parlamenta, predsednik vlade, ali i lider opozicije, kao i nepuni mandat i zastupnik u Evropskom parlamentu, nakon čega je 2012. godine pobedio na parlamentarnim izborima ranijeg predsednika Danila Tirka u drugom izbornom krugu.

Slovenija će naredne godine tri puta na birališta, prvo na parlamentarne, a na jesen i na predsedničke i lokalne izbore.

Pahor je u razgovoru za Slovensku televiziju ponovio da će odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora službeno objaviti 9. februara, kao i da će se oni održati 24. aprila, u prvom mogućem roku i izrazio nadu da će Slovenija na osnovu rezultata izbora dobiti stabilnu vladu.

Pojasnio je da će mandat za sastav vlade nakon izbora i uz konsultaciju sa političkim strankama prvo ponuditi čelniku stranke koji će moći da dokaže da raspolaže sa više od pola zastupničkih mandata, a ako to ne bude moguće, onda čelniku stranke koja je na izborima dobio relativnu većinu, odnosno više mandata od ostalih stranaka.

Pahor je u razgovoru rad Janšine koalicijske vlade koja je došla na vlast pre manje od dve godine ocenio prilično uspešnim, rekavši da je ona nadmašila njegova očekivanja, te pozvao na umerenost u politici i stišavanje političkih strasti.

Što se tiče epidemije kovida-19 i dosta slabog stepena vakcinacije stanovništva, Pahor je rekao da bi podržao odluku o obveznoj vakcinaciji, ako bi se za to odlučili struka i vlada, ali i da je onaj koji "pobedi strah od vakcinacije" i vakciniše se dobrovoljno po njegovim rečima je "junak našeg doba".

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track