U Sloveniji je u protekla 24 sata opet registrovano preko 4000 novozaraženih, a zbog širenja omikron varijante koronavirusa vlada je odredila nova pravila za karantin osoba koje se nađu u rizičnom kontaktu.

Kućni karantin za takve kontakte od ponedeljka se skraćuje sa 10 na 7 dana, prema novom protokolu koji su preporučili epidemiolozi, rekao je ministar zdravlja Janez Poklukar.

Za izlazak iz takvog karantena neće biti potreban novi negativan test jer se po ocenama epidemiologa simptomi zaraze u 95 posto slučajeva pokažu u roku od sedam dana, prenosi Hina.

Vlada je odredila i izuzeća od obaveznog kućnog karantina, a u izolaciju neće morati oni koji su od kovida-19 oboleli pre manje od 45 dana, kao i oni koji su dobili osnovne doze cepiva.

U karantin neće ići ni oni koji su dobili buster dozu Fajzera i Moderne, kao ni osobe koje su preležale koronu i imaju dokaz u vidu PCR testa ne starijeg od 45 dana.

Lokalni mediji prenose da je, prema nezvaničnim podacima, u protekla 24 sata u sloveniji potvrđeno 4066 novih zaraza, skoro 200 više nego prethodni dan, i oko 2000 slučajeva više nego prošle sedmcie.

Zbog širenja omikron varijante koja u Sloveniji postaje dominantna, vlada je u četvrtak održala sastanak sa vodećim privrednicima i pozvala ih da organizuju proizvodne procese tako da se izbegne zatvaranje.

Ministar privrede Zdravko Počivalšek rekao je da privrednici od vlade očekuju strategiju cepljenja kako bi se usporilo sadašnje širenje epidemije, te da je vlada do sada uspevala svim merama da osigura dobro funkcionisanje privrede i društva.

Kurir.rs