NAJVIŠE POZITIVNIH TESTOVA DO SADA: U Sloveniji registrovano više od 6000 novozaraženih
Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

rekord za rekordom

NAJVIŠE POZITIVNIH TESTOVA DO SADA: U Sloveniji registrovano više od 6000 novozaraženih

Region -

U Sloveniji je u poslenja 24 sata potvrđeno 6012 novih zaraza koronavirusom, uz najviši procenat pozitivnih testova do sada.

Sa 10.299 PCR testiranja bilo je 6012 pozitivnih rezultata, odnosno 58,4 posto, a broj novozaraženih je skoro dvostruko veći nego pre sedam dana kad ih je bilo 3360, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

U zemlji je trenutno 66.777 aktivnih slučajeva zaraze, a prosečan broj dnevnih zaraza za poslednjih sedam dana iznosi 6029.

Juče je bilo potvrđeno 7580 novih zaraza, što je do sada najveći broj dnevnih infekcija od početka epidemije, uz 53 posto pozitivnih testova.

U bolnicama je trenutno 514 kovid pacijenata, od kojih je 154 na intenzivnoj nezi. Umrlo je još pet pacijenata, čime se broj preminulih od početka epidemije povećao na 5696.

Iako se očekuje da će vrhunac ovog talasa pandemije biti krajem januara, naučnici predviđaju da će do izrazitijeg skoka broja hospitalizovanih doći prve nedelje februara.

Vlada Slovenije uvela je nove mere za putnike i skratila skratila je kućnu izolaciju sa deset na sedam dana.

Epidemiolozi upozoravaju da je stanje u zemlji zbog talasa epidemije izazvanog širenje omikrona i dalje vrlo ozbiljno.

Premijer Janez Janša rekao je juće da je kroz ovaj talas epidemije moguće izaći i bez novih drastičnijih mera i ograničenja, ali samo ako se svi budu pridržavali onih koji su sada na snazi i ako se poveća vakcinisanost stanovništva.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track