NOVI CRNI REKORD U SLOVENIJI Skoro 9.000 novozaraženih, pozitivno više od 60 odsto urađenih testova, vlada uvodi nove mere
Foto: Profimedia/giovanni cancemi / Alamy

korona

NOVI CRNI REKORD U SLOVENIJI Skoro 9.000 novozaraženih, pozitivno više od 60 odsto urađenih testova, vlada uvodi nove mere

Region -

U Sloveniji je danas potvrđen rekordan broj novozaraženih koronavirusom - 8.681 od 13.803 testirana uzorka.

Procenat pozitivnosti među testiranim je 63 odsto, prenosi agencija STA.

Slovenija je u nedelju oborila prethodni "crni rekord" sa potvrđenih 6012 novozaraženih u roku od 24 časa, uz najviši procenat pozitivnih testova - 58,4 posto.

Vlada je ponovo promenila pravila o karantinu - pošto ga je prethodno skratila sa deset na pet dana - kako bi se ublažila situacija u osnovnim delatnostima gde je veći broj izolacija zbog rizičnih kontakata.

Nova pravila stupaju na snagu u sredu i odnose se na zdravstvo. obrazovanje i socijalne ustanove.

Školski razredi tako će ubuduće u karantin odlaziti tek nakon što se u razdoblju od 14 dana zaraza pokaže kod 30 posto učenika, dok će se oni koji su bili u rizičnom kontaktu morati tokom sedam dana svakodnevno da se testiraju.

U karantin nakon rizičnog kontakta neće morati zaposleni u zdravstvu, socijalnim službama i obrazovanju, nego će se umesto toga sedam dana morati da se testiraju, a preporučeno im je i korišćenje efikasnijih zaštitnih maski tipa FFP2.

"Nijedno rešenje nije idealno, a ovo je kompromis i nadajmo se da će ovo rešenje delovati", rekla je epidemiološkinja Mateja Logar, koja vodi vladin stručni savet za kovid-19, nakon što nije prihvaćen raniji predlog da se karantin skrati na pet dana.

Kako prenose mediji, projekcije govore da će vrhunac ovog talasa epidemije izazvane omikronom, biti dosegnut krajem ovog ili početkom idućeg meseca, a da će nakon toga uslediti i vrhunac talasa vezano za broj hospitalizovanih.

Strahuje se da bi idućih dana broj dnevnih zaraza mogao premašiti i 10.000, preneli su mediji.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track