KORONA U SLOVENIJI NE SLABI: Više od 8000 novozaraženih, vrhunac novog talasa očekuje se tek sredinom februara
Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

epidemija do aprila

KORONA U SLOVENIJI NE SLABI: Više od 8000 novozaraženih, vrhunac novog talasa očekuje se tek sredinom februara

Region -

U Sloveniji je u protekla 24 časa potvrđeno 8396 novozaraženih koronom, a zbog normalnog funkcionisanja privrede period izolacije je skraćen na nedelju dana.

Broj novozaraženih danas je manji nego juče kada je bilo registrovano 13.911 zaraženih, ali je 60 posto veći u odnosu na stanje pre nedelju dana. Kada je reč o procentu pozitivnih testova, on iznosi čak tri četvrtine testiranih.

Vlada je odluku o skraćivanju izolacije donela kako bi se sprečilo kadrovsko urušavanje esencijalnih delatnosti, ali i privrede. Međutim, zbog velikog broja zaraženih, vlada je ipak odbla zahtev privrednika da se izolacija skrati na pet dana.

Umesto toga, preduzećima je preporučeno da pojačaju mehanizme nadzora u radnim sredinama kako se broj zaraženih ne bi povećavao.

Institut za javno zdravlje procenjuje da će, na osnovu trenutnog stanja, vrhunac ovog talasa epidemije biti sredinom februara, što bi značilo da se epidemija produžava sve do aprila.

Epidemiolozi su prethodno najavljivali vrhunac epidemije i postepeno smirivanje situacije krajem januara ili početkom februara.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja