PROPAO PREDLOG Slovenački parlament odbio predlog da se građani izjasne o nabavci oklopnih transportera Bokser
Foto: EPA-EFE/GLENN HUNT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

slovenija

PROPAO PREDLOG Slovenački parlament odbio predlog da se građani izjasne o nabavci oklopnih transportera Bokser

Region -

Slovenački parlament odbacio je predlog za održavanje savetodavnog referenduma o odluci vlade o nabavci 45 oklopnih vozila Bokser u okviru modernizacije vojske.

Propao je predlog opozicione stranke Levica da se odloži ratifikacija predugovora o kupovini savremenih modularnih transportnih vozila nemačke proizvodnje i veže sa rezultatom predloženog referenduma.

Kasno u sredu, samo osam poslanika članova Levice glasalo je za raspisivanje takvog referenduma, 42 poslanika su glasala protiv, a 27 je bilo uzdržano, prenela je Hina.

Slovenija je prošle godine zaključila preliminarni ugovor o nabavci transportnih vozila sa OCCAR-om (Organizacija za zajedničku saradnju u naoružanju), u čijem programu učestvuju, izmedju ostalih, Italija, Francuska, Nemačka, i Litvanija, kao i još nekoliko članica EU.

Velika Britanija je takodje naručila veći broj vozila Bokser za svoje oružane snage, u poslu vrednom 2,8 milijardi funti, a prve isporuke se očekuju sledeće godine.

Procenjuje se da bi cena za 45 vozila Bokser za slovenačku vojsku bila oko 400 miliona evra, u zavisnosti od dodatne opreme i naoružanja, a trebalo bi da bude definisana kada bude potpisan ugovor o kupovini vozila, prenose slovenački mediji.

Bokser vozila se proizvode u Nemačkoj, a većinski akcionar u ovom programu vojnog naoružanja evropskih armija je kompanija Rajnmetal Man.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track