PREMIJER JANŠA NA ISPITU U Sloveniji počelo prevremeno glasanje pred nedeljne izbore!
Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia

PRAZNIK DEMOKRATIJE

PREMIJER JANŠA NA ISPITU U Sloveniji počelo prevremeno glasanje pred nedeljne izbore!

Region -

U Sloveniji je jutros u 7.00 sati počelo prevremeno glasanje pred nedeljne izbore za 90 članova Državnog zbora (parlamenta)!

Otvoreno je 96 birališta, po jedno u svakom od izbornih okruga širom zemlje, a mogu da glasaju birači koji u nedelju neće biti u mestu prebivališta ili iz drugih razloga. Kako je najavljeno, danas će prevremeno glasati i predsednik države Borut Pahor. Prevremeno glasanje biće moguće i sutra i prekosutra od 7.00 do 19.00. Na parlamentarnim izborima koji će odrediti i sastav buduće vlade pravo glasa ima oko 1,65 miliona birača.

Od 90 poslanika u parlamentu, 88 će biti izabrano sa lista 21 stranke i građanske organizacije koje su prijavile kandidate na ovogodišnjim izborima. Preostalih dvoje su poslanici italijanske i mađarske manjine. Manjinske zastupnike biraju samo punoletni građani tih zajednica u mestima gde žive. Predizborna kampanja biće nastavljena do petka u ponoć, kad nastupa izborna tišina.

Prema anketi koju je sprovela agencija Mediana, izlaznost na ovogodišnjim izborima u Sloveniji mogla bi biti znatno veća od one na izborima 2018. godine, kad je glasalo 52,6 odsto registrovanih birača. Neki analitičari smatraju da je ocena da bi svoj glas ovog puta moglo dati čak 70 odsto birača preterana. Izbori će biti test za vladu premijera Janeza Janše.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track