UOČI IZBORA U SLOVENIJI Aktuelnom premijeru Janezu Janši ne odgovara veća izlaznost!
Foto: printscreen YT

ODLUKA U NEDELJU

UOČI IZBORA U SLOVENIJI Aktuelnom premijeru Janezu Janši ne odgovara veća izlaznost!

Region -

Oko 1,7 miliona Slovenaca sa pravom glasa imaće priliku da u nedelju učestvuje na parlamentarnim izborima, a predizborne ankete ukazuju na tesnu trrku između aktuelnog premijera Janeza Janše koji vodi Slovensku demokratsku stranku i Roberta Goloba, biznismena i menadžera koji je nedavno osnovao liberalni Pokret slobode.

Predviđanja su da će ove dve stranke osvojiti oko 25 odsto glasova, dok će još nekoliko manjih preći cenzus od četiri odsto. Glavne teme u predizobrnoj kampanji bile su borba protiv koronavirusa, kao i rast inflacije i poskupljenje energenata usled rata u Ukrajini.

Slovenačko društvo je duboko podeljeno na one desnije usmerene građane, koji Janšu (63) smatraju svojim autentičnim predstavnikom, i ostale, koji ga smatraju rušiteljem demokratije koji je zreo za političku penziju. Na drugoj strani, Robert Golob (55) nova je nada liberalne, proevropske javnosti i nastavlja niz političara poput univerzitetskog profesora Mire Cerara i komičara Marijana Šareca, koji su u jednom trenutku bili favoriti levo orjentisanih birača. Ključan faktor na izborima bi mogla da bude izlaznost.

U anketi Mediane (Institut za medijska istraživanja) izlaznost na ovogodišnjim izborima u Sloveniji mogla bi biti znatno veća od one na izborima 2018. godine, kad je glasalo 52,6 odsto registrovanih birača. Sada se predviđa izlaznost od čak 70 odsto. Veća izlaznost odgovara protivnicima premijera jer Janša ima svoje stabilno biračko telo i nije u mogućnosti da osvoji nove glasove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track