GOLOB POČINJE PREGOVORE O SLOVENAČKOJ VLADI: Cilj formirati stručnu vladu bez obzira na stranačku pripadnost
Foto: Youtube prtscr / ePosavje TV

promene

GOLOB POČINJE PREGOVORE O SLOVENAČKOJ VLADI: Cilj formirati stručnu vladu bez obzira na stranačku pripadnost

Region -

Pobednik parlamentarnih izbora u Sloveniji i budući premijer Robert Golob izjavio je danas da što pre želi da formira novu vladu potvrdivši da već ove nedelje počinje konsultacije sa partnerskim strankama.

- Očekujem da će pregovori s budućim koalicijskim partnerima početi u utorak - rekao je Golob i ukazao da njegov Pokret sloboda računa na saveznišvo sa socijal-demokratama (SD) Tanje Fajon, ali i sa strankom Levica (L) Luke Meseca, prenosi HINA.

Golob je potvrdio da bi u buduću vladu kadrovski želeo da uključi i dve stranke levog centra koje na opštim izborima nisu prešle cenzus, a reč je o Listi Marjana Šareca (LMŠ) i o Stranci Alenke Bratušek (SAB).

On je istakao da je njegov cilj da formira vladu od ljudi koji su stručni i kvalitetni, bez obzira na njihovu stranačku pripadnost.

- Mi nismo klasična stranka, mi smo pokret. Zbog toga mi nemamo stranačku disciplinu niti nam je namera da je primenjujemo. Pojedince procenjujemo na osnovu njihove stručnosti i znanja. Partijsko članstvo nije uslov za dobijanje funkcije", predočio je Golob.

Budući premijer Slovenije bi želeo da oformi novu koaliciju što pre zbog čega se procenjuje da bi nova vlada Slovenije, imajući u vidu sve predvidene postizborne procedure, možda mogla da bude oformljena već u drugoj polovini maja.

Do tada, tekuće poslove će obavljati odlazeća vlada Janeza Janše čiju je smenu Golob tokom kampanje navodio kao glavni motiv svog političkog angažovanja.

Kurir.rs/Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track