TANJA FAJON NAPUŠTA EVROPSKI PARLAMENT?! Još se ne zna ko će je zameniti na čelu Delegacije EP za Srbiju!
Foto: EPA / Antonio Bat

nakon slovenačkih izbora

TANJA FAJON NAPUŠTA EVROPSKI PARLAMENT?! Još se ne zna ko će je zameniti na čelu Delegacije EP za Srbiju!

Region -

Predsednica slovenačkih Socijalnih demokrata Tanja Fajon, posle parlamentarnih izbora u toj zemlji u nedelju, napustiće funkciju poslanice Evropskog parlamenta (EP) i preuzeti poslaničko mesto u nacionalnom parlamentu, a moguće i u Vladi Slovenije, javljaju slovenački mediji.

U ovom sazivu Fajon je bila predsedavajuća Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju, odnosno za Odbor za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, a to mesto, prema međustranačkim dogovorima, pripada grupi Socijalista i demokrata (S&D), koja okuplja partije levog centra, piše Juropian Vestern Balkans (EWB).

I dalje nije poznato ko bi na toj funkciji mogao da nasledi Fajon, piše taj portal, navodeći da bi to mogli da budu Kipranin Demetris Papadakis, koji je izvestilac iz senke za Srbiju ispred grupe S&D ili Tajs Reten, poslanik iz Holandije koji je predvodio posmatračku delegaciju EP na izborima u Srbiji 3. aprila.

Pominje se i mogućnost da bi naslednik Fajon u Evropskom parlamentu iz Slovenije mogao da preuzme i funkcije koje se odnose na Srbiju. Za sada se ne zna ko će tačno biti njen naslednik, kog bi formalno trebalo da postavi slovenački parlament.

Tanja Fajon je bila jedan od posrednika međustranačkog dijaloga u Srbiji.

Socijalni demokrati Tanje Fajon osvojili su 6,7 odsto glasova i sedam poslaničkih mandata na parlamentarnim izborima u Sloveniji 24. aprila. Birana je za poslanicu u EP u tri mandata, prvi put 2009. a poslednji 2019. Tokom cele poslaničke karijere njen fokus bile su zemlje Zapadnog Balkana, navodi EWB.

Kurir.rs / Fonet, Foto: EPA /Antonio Bat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track