ZAKAZANA PRVA SEDNICA NOVOG SLOVENAČKOG PARLAMENTA: Poslanicima će se obratiti i predsednik Pahor
Foto: EPA / MICOL BRUSAFERRO

parlamentarni izbori

ZAKAZANA PRVA SEDNICA NOVOG SLOVENAČKOG PARLAMENTA: Poslanicima će se obratiti i predsednik Pahor

Region -

Slovenački predsednik Borut Pahor zakazao je prvu sednicu novog slovenskog parlamenta kojoj će i prisustvovati za petak, nakon što je u nedelju primio službeni izveštaj državne izborne komisije o rezultatu parlamentarnih izbora održanih pre dve nedelje.

"Izborni proces bio je pošten i transparentan", rekao je Pahor.

Pahor je naveo da će se nakon konstituiranja novog parlamenta obratiti poslanicima i obavestiti ih o nekim pitanjima sa kojima će se susresti na početku svog mandata, među kojima su i izbor novog predsednika državne revizije i viceguvernera centralne banke koji se biraju na predsednikov predlog.

Prema konačnom i zvaničnom rezultatu parlamentarnih izbora u Sloveniji relativna pobednica je stranka Pokret Sloboda koja je sa 34,45 posto osvojenih glasova dobila 41 zastupnički mandat.

Slovenska demokratska stranka (SDS) dosadašnjeg premijera Janeza Janše dobila je 23,48 posto glasova i 27 mandata, demokršćanska Nova Slovenija (NSI) 6,86 posto glasova i osam mandata, Socijaldemokrate (SD) 6,69 posto glasova i sedam mandata, te stranka Levica 4,46 posto glasova i pet zastupničkih mesta.

U novom je sastavu parlamenta 54 zastupnika i 36 zastupnica iz redova 5 stranaka, a izlaznost na izbore iznosila je skoro 71 posto.

Predsednik Pahor rekao je da u roku od sedam dana nakon što se konstituiše parlament treba formirati poslaničke klubove, sa čijim će se predsednicima formalno konsultovati o tome koga predložiti za mandatara nove vlade.

Istog dana nakon konsultacije sa stranačkim klubovima u parlament će poslati svoj predlog kako bi se uslovi za formiranje nove vlade što pre ispunili, dodao je.

Slovenački predsednik je rekao da ne očekuje iznenađenja s obzirom na uverljivu većinu koju je na izborima dobio Robert Golob.

Budući premijer Golob prošle sedmice je sa SD i Levicom razgovarao o budućoj koalicionoj vladi, rekavši da će razgovori o odnosima u koaliciji i o tome ko će zauzeti koji ministarski resor verovatno biti završeni do srede, dva dana pred zasedanje novog parlamenta. Naglasio je da u toj saradnji ne vidi prepreke.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track