JOŠ NIŠTA OD GOLOBOVE VLADE: Janez Janša manevrom u parlamentu otežao formiranje nove vlasti
Foto: Youtube prtscr / ePosavje TV, Profimedia

slovenija

JOŠ NIŠTA OD GOLOBOVE VLADE: Janez Janša manevrom u parlamentu otežao formiranje nove vlasti

Region -

Zakonodavnim manevrom na prvoj redovnoj sednici novog parlamenta, stranka odlazećeg slovenačkog premijera Janeza Janše privremeno je usporila postupak formiranja nove koalicione vlade Roberta Goloba.

Poslanici Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) u parlamentarnu proceduru su uvrstili predlog za održavanje tzv. savetodavnog referenduma o predlogu zakona o vladi koji su podneli poslanici Golobove stranke Pokret Sloboda i njihovi koalicioni partneri Socijaldemokrate (SD) i Levica (L).

Svaka nova vladajuća koalicija u Sloveniji po pravilu u parlamentu odmah stavi amandrmane zakon o vladi, kako bi ga prilagodila svojim potrebama i programskim usmerenjima, ali je ovaj put to iskorišćeno za opstrukciju koja će formiranje nove vladajuće koalicije otegnuti za nekoliko nedelja, ocenjuju mediji.

Obrazlažući svoj potez, Janšine kolege su u parlamentu naveli da jepredloženi broj od 20 ministarskih mesta u vladi "nerazuman". Navode da je prethodna vlada imala 15 ministarskih resora, a ona koju je Janša formirao 2004. godine samo 11. Tvrde da je ovako velik broj ministarstava pokušaj da se poveća javna administracija i zadovolje potrebe manjih i većih Golobovih potencijalnih partnera kojima su u pregovorima obećana ministarska mesta.

"Ovim želimo da novu vlast u nastajanju postaknemo na razmišljanje, da možda i smene neke od predloženih ministara", rekao je Danijel Krivec iz SDS.

Tri stranke iz buduće Golobove koalicije odbacile su manevar nove parlamentarne opozicije kao pokušaj podmetanja klipova pod noge novoj vladi u nastajanju i želju "poraženih" na izborima da se "negira volja naroda".

Stranke koje je okupio Golob tvrde da je promena zakona o vladi normalan i uobičajen postupak, te da bi tri ministarska mesta više i reorganizacija više resora po zakonu o vladi koji su predložili istakla njihove političke prioritete, a sve bi omogućilo "efikasnije sprovođenje zacrtane politike" u mandatu nove vlade.

Levo-liberalna Golobova koalicija vladu je želela da sastavi do 3. juna.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track