DRAMATIČNO U SLOVENIJI Vatra okružila vatrogasce, spasio ih kanader: Kiša nam nije mnogo pomogla, sve se brzo suši! VIDEO
Foto: Printscreen/Facebook

požari

DRAMATIČNO U SLOVENIJI Vatra okružila vatrogasce, spasio ih kanader: Kiša nam nije mnogo pomogla, sve se brzo suši! VIDEO

Region -

Po društvenim mrežama širi se snimak vatrogasaca koji se u gustom dimu bore sa plamenom sa obe strane puta na Krasu.

Odjednom se iznad njih pojavljuje kanader koji izbacuje veliku količinu vode. "Spasao nas je", rekao je autor snimka, dok se u pozadini čuju uzvici uzbuđenja.

Autor snimke je Klemen Gorup, vatrogasac iz PGD Hrvatini, koji je za N1 opisao što se dogodilo.

"Požar se počeo da se širi prema Trstelju, mi smo bili raspoređeni na putu prema lovačkom domu sa ciljem zaštite doma od požara. Kako se vatra približila putu, počeli smo da je gasimo. Neko vreme smo uspevali, ali je onda vetar pojačao pa se vatra vrlo brzo približila sa donje strane puta. Tako da nas je okružila. Nismo mogli da se povučemo, bili smo odsečeni na tom putu, u dimu, oko dva sata. Kanader je došao neplanirano, mislim da nam je vodu pustio kada nas je video i video kakva je situacija", rekao je Gorup.

"Niko se nije bojao", rekao je on. "Najveći problem bio je dim. Oči su pekle, nije se moglo disati", opisao je.

Posao je otežavala i vrlo visoka temperatura. "Pazili smo jedni na druge, da nikome ne pozli".

Požar na slovenskom Krasu traje već nedelju dana, a stanje je i dalje kritično uprkos velikom broju vatrogasaca i letelica za gašenje požara i pomoći iz susjednih država. Vatra se sada proširila na još jednu opštinu - Hrpelje-Kozina.

Tokom noći oko 1000 vatrogasaca gasilo je i natapalo žarišta požara i saniralo rubove požarišta.

U subotu je 1071 vatrogasac i oko 300 pripadnika ostalih službi uz dosad najjaču pomoć iz vazduha uspelo donekle da smiri situaciju. Najviše intervencija bilo je na području Opatje Selo-Temnica-Miren i Železna vrata-Trstelj, saopšteno je iz Uprave za zaštitu i spašavanje.

Danas će vatrogasne snage nastaviti sa radom na terenu, a očekuje se posebno intenzivno natapanje ruba požarišta, saopštio je regionalni štab Civilne zaštite.

Vatrogasci kažu da je noć bila mirnija od prethodne i da su mahom bili fokusirani na zapadni deo požarom zahvaćenog područja, prema mestu Lokvice i ispod Kostanjevice na Krasu.

Oko 4:00 sata nad ovim područjem je bilo kiše ali, prema rečima portparola čitave akcije Roberta Okorna, nije mnogo pomogla.

"Kiša nije puno pomogla jer se sve jako brzo suši", rekao je Okorn. "Stižu nove jedinice, najavljuje se i podrška iz vazduha", dodao je.

Vlasti su oprezne s prognozama za danas zbog najavljenog nevremena i bure.

Kurir.rs/Agencije/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja