Najnovije vesti

JAK VETAR PARALISAO SLOVENIJU: 2.000 domaćinstava bez struje! Na Krvavecu izmerena brzina 117 km na čas
Foto: Facebook/Krvavec

izdato upozorenje

JAK VETAR PARALISAO SLOVENIJU: 2.000 domaćinstava bez struje! Na Krvavecu izmerena brzina 117 km na čas

Region

Agencije za životnu sredinu Slovenije ARSO izdalo je upozorenje na jak vetar koji se iz severnog dela te države proširio na centralne i jugoistočne predele. Vetar ruši drveće, a u centralnoj Sloveniji dolazi do poremećaja u snabdevanju električnom energijom.

Naročito u severnoj Sloveniji danas do sredine popodneva, na severoistoku do večeri duvaće jak severni vetar, koji će prelaziti brzinu od 70 km/h, na izloženim područjima i 90 km/h, upozorava Arso.

Najbrži udar vetra preko nizina izmeren je u Bežigradu, gde je duvao vetar brzine 76 km/h. Na nešto većoj nadmorskoj visini u Trojanama vetar duva brzinom od 94 km/h. U Goričkom je duvao vetar brzine 75 km/h, a u Lešću 68 km/h. Vetar će, prema prognozi, početi da se stišava tek prema večeri.

Kako je saopšteno iz Uprave za zaštitu i spasavanje (UZRS), vetar ruši drveće i lomi granje u više dijelova zemlje. Vetrolom se javlja sa područja Notranjske, Bele Krajine, Savinjske, Gorenjske, Posavine i srednjeslovenačkog regiona. Na terenu je nekoliko vatrogasnih jedinica.

U Brezju nad Kamnikom ovako je omorika pala na stambeni objekat, piše i UZRS. I na području Ljubljane ima nestanka struje zbog oborenog drveća. Prema njihovim podacima, bez struje je 2.795 korisnika.

Oprez neće biti suvišan ni na putevima, upozoravaju iz Saobraćajno-informacionog centra.

Severac je posebno jak u planinama. Najjači udari vetra do sada su izmereni na Kredarici, gde je vetar duvao brzinom od 165 km/h, u Krvavcu, gde je nalet duvao od 117 km/h, i na Voglu, gde je vetar dostizao brzinu od 100 km/h. .

Kako je skijalište Krvavec saopštilo putem društvenih mreža, zbog jakog vetra bili su prinuđeni da zatvore staze. Zbog jakih naleta vetra danas je zatvoreno skijalište Krvavec“, napisali su, a priložili i snimak.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja