PREDIVNE SLIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, OKUPILI SE SRBI SA OBE STRANE DRINE: Patrijarh Porfirije služio liturgiju (FOTO)
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

PREDIVNE SLIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, OKUPILI SE SRBI SA OBE STRANE DRINE: Patrijarh Porfirije služio liturgiju (FOTO)

Region -

Republika Srpska danas slavi Dan Republike i 32 godine postojanja. Pre 32 godine, odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH u Sarajevu, nastala je Republika srpskog naroda u BiH, danas Republika Srpska.

Patrijarh Porfirije: Srpska je izraz vekovne težnje srpskog naroda da živi u slobodi, pravdi i miru

Republika Srpska je izraz vekovne težnje srpskog naroda da živi u slobodi, pravdi i u miru sa svima. Zato je važno da imamo ljubav prema Bogu i jedni prema drugima, naglasio je patrijarh srpski Porfirije, čestitajući Dan Republike Srpske.

- Imamo radost i blagoslov da možemo da vam čestitamo, jedni drugima, rođendan Republike Srpske, ali i ono što je još važnije - Slavu Republike Srpske. Neka Vam je srećna i blagoslovena Slava i molitve Svetog arhiđakona Stefana da budu sa svima vama - naveo je patrijarh Porfirije, piše rtrs.tv.

Liturgijsko praznovanje Svetog Stefana, nebeskog zaštitnika Republike Srpske, završeno je osvećenjem slavskog kolača i žita. Uprkos hladnoći, brojni građani dočekali su patrijarha ispred Hrama Hrista Spasitelja.

Trobojka u studentskom centru

Na četvrom paviljonu Studentskog centra "Nikola Tesla" Univerziteta u Banjaluci istaknuta je velika zastava Republike Srpske.

Četvrti paviljon Studentskog centra "Nikola Tesla" nalazi se u kampusu "Univerzitetski grad" u Banjaluci i u njemu su smešteni studenti banjalučkog Univerziteta, jednog od dva javna univerziteta u Republici Srpskoj.

1 / 5 Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Položeni venci na spomen-groblju Novi Zejtinlik

U 10 sati položeni su venci na srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik u Sokocu.

Vence su položili izaslanici predsednika Republike Srpske i srpskog člana Predsedništva, ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske i PS BiH, zvaničnici opština i Grada Istočno Sarajevo, predstavnici boračke organizacije i drugi, piše rtrs.rv.

Na groblju Novi Zejtinlik sahranjeno 949 boraca Sarajevskog korpusa VRS.

U 12 sati je dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Kulturnom centru Banski dvor, dok je sednica Senata Republike Srpske u Palati Republike u 14 sati.

Prijedor, Dan Republike Srpske, Republika Srpska
foto: screenshot Youtube/RTRSvijesti

Premijerka Brnabić čestitala Viškoviću Dan Republike Srpske

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić uputila je čestitku predsedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.

"Povodom Dana Republike Srpske, u ime Vlade Republike Srbije i u svoje ime, Vama i građanima upućujem srdačne čestitke, uz najbolje želje za napredak i blagostanje Republike Srpske i srpskog naroda", navela je Brnabić u čestitki.

Istakla je da Republika Srpska u Srbiji uvek ima iskrenog prijatelja sa svim svojim resursima i nesebičnom pomoći zarad daljeg razvoja.

"Za mir i stabilnost nastavljamo zajedno da se borimo radom, znanjem i kreativnošću, kako bi region krenuo putem napretka, na dobrobit svih građana", dodala je Brnabić.

Ona je svim građanima Republike Srpske poželela dobro zdravlje, bezbednost i svaku sreću u ličnom životu, a Republici Srpskoj uspeh i napredak.

02:15

KULA BEOGRAD SIJA U ČAST REPUBLIKE SRPSKE

Svečani defile u Banjaluci u 17 sati

Obeležavanje Dana Republike Srpske nastavlja se nizom manifestacija, a centralni događaj biće svečani defile na Trgu Krajine u Banjaluci.

Na defileu koji će početi u 17 časova očekuje se učešće oko 3.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, javnog i civilnog sektora Republike Srpske.

Planirano je da svečanost traje nešto duže pošto će biti izveden poseban spektakl sa više od 200 dronova, a od 19 časova počinje muzički program, piše RTS.

Sinhronizovani vatromet širom RS i u Beogradu

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić dogovorili su sinhronizovani vatromet u 20 sati u svim gradovima Srpske i u Beogradu, povodom Dana Republike Srpske.

Vatrometom širom Republike Srpske i u Beogradu biće završena do sada najspektakularnija proslava rođendana Republike Srpske, koja se ove godine obeležava pod sloganom "Simbol slobode", potvrđeno je iz Kabineta predsednika Republike Srpske.

Bonus video:

06:37

REPUBLIKA SRPSKA JE NAJVEĆA NACIONALNA POBEDA SRBA U POSLEDNJIH 100 GODINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track