NOVI TALAS SIRIJACA STIGAO AVIONOM U BIH: Imaju vize i taksijem odlaze dalje u Srbiju
Foto: Rojters

Falsifikovani dokumenti?

NOVI TALAS SIRIJACA STIGAO AVIONOM U BIH: Imaju vize i taksijem odlaze dalje u Srbiju

Bosna i Hercegovina -
Grupa od deset državljana Sirije u utorak stigla u Sarajevo redovnom avio linijom iz Istanbula

SARAJEVO- Sirijci koji beže od rata u svojoj zemlji počeli su da stižu i u Bosnu i Hercegovinu, ali, za razliku od onih koji do zapadne Evrope pešače, ove izbeglice na evropsko tlo stižu avionom, potvrdio je Izet Nizam, direktor Službe za poslove sa strancima pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Nizam je poručio kako je grupa od deset državljana Sirije u utorak stigla u Sarajevo redovnom avio linijom iz Istanbula, a odmah nakon toga svi su se taksijem zaputili ka Srbiji, gde su se priključili izbegličkom talasu onih koji se pokušavaju domoći Evropske unije.

"U Srbiji su izrazili želju za azilom. O tome nas je izvestio MUP Srbije", rekao je Nizam, a preneo "Dnevni avaz".

Neobično je to što su svi Sirijci u BiH stigli sa urednim turističkim vizama. Utvrđeno je kako su im one izdate u bosanskohercegovačkoj ambasadi u Abu Dabiju i to na osnovu turističkog vaučera koji su im dali u jednom sarajevskom hotelu.

U Službi za poslove sa strancima sada pokušavaju da utvrde da li je na sličan način u BiH ušlo još Sirijaca. Odlučili su i da prekinu praksu overavanja pozivnih pisama državljanima rizičnih zemalja, što je za njih do sada bio način dobijanja viza za ulazak u BiH.

Pretpostavlja se da su Sirijci, koji su u utorak ušli u BiH, turističke vaučere dobili pre nego što je takva mera stupila na snagu, ali Nizam ne isključuje mogućnost postojanja organizovanog lanca falsifikovanja takvih dokumenata.

(Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track