OVDE BOG ČUJE MOLITVE ZALJUBLJENIH: Kapela na brdu krije tajnu zabranjene ljubavi
Foto: Biskupija-banjaluka.org

U Prijedoru obnovljena Mehmedova crkva

OVDE BOG ČUJE MOLITVE ZALJUBLJENIH: Kapela na brdu krije tajnu zabranjene ljubavi

Bosna i Hercegovina -
Na ovo mesto oduvek je dolazio narod na molitvu. Pre rata su znali da spavaju po dve-tri noći da uhvate mesto, koliko je ovde bilo gužve, kaže meštanka Ingrid Rajković

PRIJEDOR - Kapela na brežuljku kod Rajkovića nije izdržala iskušenja istorije. Stradala je u poslednjem ratu, ali je ipak obnovljena zahvaljujući inicijativi meštana, uz pomoć grada Prijedora, resornog ministarstva i brojnih donatora.

Na ovo mesto danas vernici dolaze u vreme katoličke Male Gospe, 8. septembra. Veruje se da će devojka koja se u Kozarcu iz muške ruke napije vode sa sedre Kozaračke reke, zauvek tu i ostati. Kapela je postala u narodu poznatija pod imenom Mehmedova crkva i bila je i ostala mesto hodočašća mladih zaljubljenih parova.

"Na ovo mesto oduvek je dolazio narod na molitvu. Pre rata su znali da spavaju po dve-tri noći da uhvate mesto, koliko je ovde bilo gužve. Nema odakle ljudi nisu dolazili, spavali su pod šatorima i čekali Malu Gospu da osvane, da se pomole Bogu da im ispuni želje. Najčešće i danas dolaze oni koji se mole za svoju ljubav - kaže Ingrid Rajković, meštanka koja živi nedaleko od kapele.

Priča o Mehmedovoj crkvi i danas čuva uspomenu na tužnu priču o velikoj zabranjenoj ljubavi, od pre više od 130 godina. Tada se u naselje Kozarac doselio austrijski industrijalac Karl Šmucer koji je otvorio pilanu.

Namera mu je bila da pravi kuće od drveta, kako bi ubrzao obnovu Prijedora, koji je skoro u potpunosti izgoreo u požaru 8. juna 1872. godine. Trebalo je da izgradi oko 400 kuća, pa je zaposlio brojnu domaću radnu snagu.Sa Karlom Šmucerom u Kozarac je stigla i njegova porodica, među njima i dva sina i kćerka Marija, prava lepotica.

Sudbina je htela da se lepa Marija beskrajno zaljubi u zgodnog i mladog, ali siromašnog radnika u očevoj pilani, Mehmeda Kulašića. Osim lepote, Mehmed je nadaleko bio čuven jer je lepo svirao tamburu i gitaru i pevao sevdalinke, a priča o Marijinoj lepoti stigla je u Kozarac mnogo pre nje same.

Iako su znali da je u to vreme takva ljubav, bogate katoličke lepotice i siromašnog mladića islamske veroispovesti, bila nemoguća, srce nije moglo da sluša razum. Od očiju znatiželjnika skrivali su se viđajući se na brdašcetu iznad pilane. Sudbina je htela da Marija ostane u drugom stanju. Od oca i svih ostalih krila je trudnoću, ali nakon devet meseci rodilo se dete.

Niko sa sigurnošću ne zna da li je novorođenče rođeno mrtvo, ili je Marija nešto učinila s njim, kako bi sve sakrila, u strahu od oca. Šmucer šokiran istinom, Mehmedu je odmah dao otkaz, a kćerku Mariju poslao nazad za Austriju.

Vlastiti postupak ga je proganjao, pa je, kao katolik, na brežuljku kod Rajkovića izgradio kapelu, posvećenu Bogorodici, pomoćnici hrišćana, a izgrađena je na mestu gde su se tajno viđali Marija i Mehmed.

(Večernje novosti)

(Foto: biskupija-banjaluka.org)

Praunuka dala novac za obnovu kapele

Legenda kaže da je Mehmed Kulašić mnogo tugovao. Iz njegovog kućerka do duboko u noć čulo se kako peva tužne pesme, žaleći za Marijom. Navodno se kasnije oženio i imao dvoje dece, dok se o Mariji gotovo ništa ne zna. Ipak, pre nekoliko godina pojavila se i praunuka Karla Šmucera, Helga Kambič, koja živi u Sloveniji, koja je izdvojila značajna sredstva za obnovu kapele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track