NEMAČKA KUPUJE BALKANSKO: Na BiH niko nije ozbiljno računao, ali su ih iznenadili!
Foto: DW/A. Slanjankić

Potpisani prvi ugovori

NEMAČKA KUPUJE BALKANSKO: Na BiH niko nije ozbiljno računao, ali su ih iznenadili!

Bosna i Hercegovina -
Cilj inicijative je da se direktno spoje proizvođači iz regije zapadnog Balkana s potencijalnim kupcima, odnosno preduzećima iz Nemačke

BANJALUKA - Otkrili smo potpuno nove mogućnosti za razvoj naših poslova - ovo je samo jedna od reakcija brojnih nemačkih privrednika koji učestvuju u programu "Kupujmo balkansko" (Einkaufsinitiative Balkan).

Inicijativa je pokrenuta kao rezultat prošlogodišnje Konferencije o zapadnom Balkanu u Berlinu, a njeni inicijatori su nemačko udruženje logističara i firmi za nabavku BME, Nemačka privredna i trgovačka komora DIHK te vlada u Berlinu, javlja Dojče vele.

Cilj inicijative je da se direktno spoje proizvođači iz regije zapadnog Balkana s potencijalnim kupcima, odnosno preduzećima iz Nemačke. Proteklog juna u Minhenu je održana i posebna konferencija na kojoj je BME organizirao više od 400 direktnih razgovora “u četiri oka” između potencijalnih partnera. Na odvojenim sastancima se gotovo 100 izabranih kompanija s područja zapadnog Balkana predstavilo potencijalnim partnerima iz Njemačke (22 kompanije). U proteklih nekoliko meseci te firme iz BiH, Srbije i Hrvatske dobile su 170 konkretnih poziva nemačkih kupaca.– Nakon izvjesnog perioda i analize možemo reći da je inicijativa veliki uspeh – kaže Olaf Holzgrefe iz udruženja BME koji naglašava da su već sklopljeni poslovi u iznosu od više stotina hiljada eura.

– Kompanije s Balkana koje su se pojavile na konferenciji bile su odlično pripremljene. Posebno dobar utisak su ostavili predstavnici BiH iako na njih niko ozbiljno računao. Ova država ima veći potencijal nego što je iko očekivao – rekao je Holzgrefe.

Kompanija Masterverk iz Minhena, vlasnika Muamera Babajića, koja se bavi konstrukcijom i izradom delova za automobilsku i mašinsku industriju i robotikom već je sklopila poslove s firmama iz Srbije, a u pregovorima je sa kompanijama iz BiH. Babajić tvrdi da su mogućnosti privrednika iz regije, odnosno iz BiH, mnogo veće nego što to oni misle.

(DW)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track