OČITAO IM LEKCIJU General Mekenzi: U Sarajevu su studenti rizikovali svoje živote da bi učili!
Foto: Printscreen Bportal.ba

Predavanje za pamćenje

OČITAO IM LEKCIJU General Mekenzi: U Sarajevu su studenti rizikovali svoje živote da bi učili!

Bosna i Hercegovina -
General Luis Mekenzi podigao je jednog od kanadskih studenata sa stolice i rekao "da bi prvi nastradao u Sarajevu jer da bi stigao do bibilioteke i knjiga morao bi da trči ispred snajperske vatre"

SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini studenti su rizikovali život kako bi učili, a profesori i doktori bili su na prvoj liniji odbrane, ovo je između ostalog rekao penzionisani kanadski general Luis Mekenzi, u govoru koji je održao studentima u Kanadi.

On je sa snagama NATO-a tokom rata u BiH, učestvovao u više oružanih sukoba, i svoj govor bazirao upravo na tim iskustvima stečenim tokom rata.

“Niste ni svesni koliko imate sreće što studirate u slobodnoj zemlji. U Bosni i Hercegovini studenti nekad nisu imali ni profesore, a tokom granatiranja osnivali su škole i fakultete u podrumima”, rekao je Mekenzie.

Tokom izlaganja, general je podigao jednog od studenata sa stolice i rekao "kako bi prvi nastradao jer da bi stigao do bibilioteke i knjiga morao bi da trči ispred snajperske vatre, a u Sarajevu su oni najbrži istrčavali pred snajper kako bi privukli vatru".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track