POD OZNAKOM HITNO: Dve rute za izbeglice kroz BiH, jedna ide preko Trebinja i Mostara!
Foto: AP

Dopis upućen svim službama

POD OZNAKOM HITNO: Dve rute za izbeglice kroz BiH, jedna ide preko Trebinja i Mostara!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Federalna uprava Civilne zaštite zatražila je pod oznakom hitno informaciju oko potencijalnog smeštaja izbeglica ili njihovog transporta preko BiH.

To se dogodilo pošto je Veće ministara donelo plan hitnih mera za osiguranje dodatnih kapaciteta i upravljanja prilivom masovnog broja migranata i izbeglica.

Dopis, koji je potpisao direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, upućen je svim opštinskim i gradskim službama Civilne zaštite, kao i županijskim upravama. On je izazvao različita tumačenja nakon čega je počelo da se nagađa da će se u Grudama ponovno otvoriti centar za prihvat izbeglica što se pokazalo netačnim.

Na ovaj Solakov zahtev hrvatske županije ili opštine gotovo uopšte nisu odgovorile. Zanimljivo je da se o ovom masovnom prikupljanju podataka za smeštaj izbeglica i migranata radi mimo znanja državnog tima koji bi trebalo da koordiniše sve poslove vezane za novi razvoj događaja.

Ovu temu poslednjih meseci više u javnost plasirali pojedini zvnaičnici nego što je bila realna prijetnja. Pritom, Federalna uprava Civilne zaštite navodila je i konkretne nove migrantske rute koje bi izbjeglice iz Sirije mogle da koriste.

Po tim navodima iz dokumenta radi se o dva pravca za koje se ne zna ko ih je odredio. Tako direktor Solak navodi da su u pitanju Severni i Južni koridor. Severni koridor se po tim navodima proteže od Bijeljine - Bosanske Posavine - Republike Srpske i Unsko-sanske županije, piše Večernji list BiH.

Drugi potencijalni pravac preko kojeg bi se usmeravale izbeglice, po Solaku, je Južni koridor koji bi vodio od Trebinja preko Mostara, Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije te južni deo Unsko-sanske županije.

Uz to je zbog tog migrantskog talasa FUCZ pozvao sve opštinske i gradske službe Civilne zaštite, kao i županijske uprave Civilne zaštite da izvrše pregled svojih planova evakuacije i planova zbrinjavanja.

Zbog moguće novonastale situacije Federalna uprava Civilne zaštite prikuplja podatke o lokacijama na otvorenom prostoru gde bi mogao da se podigne privatni kamp za zbrinjavanje izbeglica, zatim lokacije kolektivnih centara u FBiH po opštinama i gradovima s procenom broja ležaja u dvoranama ili postojećim kolektivnim centrima.

Traženi su i podaci oko postojećih kapaciteta za osiguranje odgovarajućeg broja šatora ili kontejnera za smeštaj izbjeglica i migranata, kao i poljskih kreveta, kompleta posteljine, pokretnih mobilnih čvorova, kao i cisterni sa vodom.

(Večernji.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track