SARAJEVSKOG TERORISTU REGISTROVALE I SRPSKE SLUŽBE: Boravio u Pazaru kod najekstremnijih vehabista
Foto: MUP BiH, AP

Pretnje Balkanu

SARAJEVSKOG TERORISTU REGISTROVALE I SRPSKE SLUŽBE: Boravio u Pazaru kod najekstremnijih vehabista

Bosna i Hercegovina -
Enes Omeragić, koji je sinić ubio vojnike Armina Salkića i Nedeljka Radića u Rajlovcu kraj Sarajeva, registrovan je u srpskim bezbednosno obaveštajnim službama kao eventualna pretnja i Srbiji zbog veza koje ima sa najradikalnijim članovima vehabijskog pokreta u Raškoj oblasti, gde je boravio nekoliko puta, okriva Kurir

- Omeragić konkretno nije bio nama bezbednosno intersantan ali smo ga "primetili" prateći kretanja i kontakte članova vehabijskog pokreta u Raškoj oblasti. Poslednji put na tim prostorima je boravio pre nekoliko meseci. Prema podacima koje smo prikupili Omeragić se dovodio u vezu sa prodajom i distribucijom narkotika i oružja. Bio je vrlo blizak sledbenicima Mirze Ganića, vehabije iz Novog Pazara, koji je poginuo početkom 2014 godine na sirijskom ratištu. A upravo smo prateći tu grupu vehabija koja važi za vrlo radikalnu, došli i do Omeragića. Sa kolegama iz Bosne ali i regiona u stalnom smo kontaktu pokušavajući da dođemo do više informacija o tome da li je imao pomagače i s kim je sve još bio u kontaktu - objašnjava naš sagovornik iz bezbednosno obaveštajnih struktura.

Omeragić je tokom napada uzvikivao "Alahu ekber". Ubio se u svojoj kući raznevši se bombom dva sata pošto je usmrtio dvojicu vojnika i ranio još četvoro.

S. Vojinović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track