(VIDEO) BURNI PROTESTI U BANJALUCI: Ovako je obezbeđenje iznelo iz sale predsednicu sindikata
Foto: Anadolija

Sporan zakon o radu

(VIDEO) BURNI PROTESTI U BANJALUCI: Ovako je obezbeđenje iznelo iz sale predsednicu sindikata

Bosna i Hercegovina -
Predsednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić danas je izbačena iz sale u Banjaluci u kojoj je zasedao entitetski parlament kada je pokušala da uveri poslanike da odustanu od razmatranja predloga novog zakona o radu po hitnom postupku.

Mišić je tokom dana predvodila sindikalno protestno okupljanje čiji je cilj bio da se spreči usvajanje zakona kojeg sindikat smatra nepravednim i štetnim po interese radnika. Masa od više hiljada demonstranata okupila se pred sedištem parlamenta, a u jednom trenutku došlo je i do žestokog naguravanja sa velikim brojem policajaca koji su okružili zgradu.

Predsednici Saveza sindikata RS bio je dopušten ulaz u dvoranu kako bi tamo iznela sindikalne zahteve, ali kad je pokušala da govori pred poslanicima potpredsednik parlamenta Nenad Stevandić je na nju počeo da viče, a obezbeđenju je zatim naložio da je izbaci.

Predsednicu sindikata potom su pripadnici obezbeđenja grubo uhvatili i bukvalno je izneli iz sale i izbacili je kroz ulazna vrata.

Predsednica vlade RS Željka Cvijanović optužila je sindikat da protestima zapravo pokušava da sruši vlast. Ona je istakla da je novi zakon o radu bitan preduslov za dalje reforme. Opozicija u skupštini Republike Srpske napustila je večeras skupštinsku salu pre početka rasprave o spornom zakonu o radu, u znak protesta protiv izbacivanja Ranke Mišić. Oni su, takođe, zatražil od ministra rada Milenka Savanovića da podnese ostavku, ako zakon o radu u RS bude usvojen večeras po hitnom postupku.

"Besmislen je svaki dalji rad u Narodnoj skupštini u ovakvim uslovima", rekao je šef Kluba poslanika SDS-a Vukota Govedarica, osudivši izbacivanje Ranke Mišić iz sale, nazvavši to nasiljem nad ženom, majkom i suprugom poginulog borca. Ispred zgrade parlamenta još protestuje jedan broj sindikalaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track