DIPLOMATSKI SKANDAL: Konzul BiH u Parizu prodavao putne listove!
Foto: Printscreen Avaz.ba

Optužen za korupciju

DIPLOMATSKI SKANDAL: Konzul BiH u Parizu prodavao putne listove!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Tužilac Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Velida Hamidičevića (58) savetnika za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu

"Optuženi se tereti da je od decembra 2014. do juna 2015. godine počinio koruptivna krivična dela, iskoristivši i zloupotrijebivši svoj službeni položaj, u cilju sticanja imovinske koristi.

On se tereti da je i osobama koje ne ispunjavaju uslove izdavao putne listove BiH, bez redovne procedure provere podataka, a često i osobama za koje je znao da nemaju državljanstvo BiH. Zatim da nije organizovao niti rukovodio procesom rada niti vodio poslove Konzularnog predstavništva BiH u skladu sa ciljevima i interesima službe niti u interesu države BiH.

Optuženi je, prema prikupljenim dokazima u više od trideset slučajeva, u zamenu za novčanu naknadu različitog iznosa, uglavnom od više stotina evra, omogućio izdavanje putnih listova osobama, uglavnom romske nacionalnosti sa područja BiH, za koje je bio svestan da ne ispunjavaju potrebne uslove za putovanje i boravak u Francuskoj, niti državljanstvo kao ni uslove za izdavanje navedenih dokumenata.

Navedenim krivičnim delima, nanesena je velika šteta ugledu Bosne i Hercegovine i nanesena šteta opštoj sigurnosti i kontroli imigracije u Republici Francuskoj. Optuženi Hamidičević se tereti da je zloupotrebom službenog položaja pribavio imovinsku korist u iznosu većem od 5.000 evra.

(avaz.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track