SAMOUBISTVO UČENIKA OTKRILO MRAČNE TAJNE Mahira u elitnoj školi silovali oklagijom, učenice gledale!
Foto: Avaz.ba

Javnost BiH traži odgovore

SAMOUBISTVO UČENIKA OTKRILO MRAČNE TAJNE Mahira u elitnoj školi silovali oklagijom, učenice gledale!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Tragična smrt dečaka Mahira Rakovca (14) koji je u Sarajevu počinio samoubstvo skokom s osmog spreta zgrade u kojoj je stanovao glavna je tema u BiH, pre svega jevnosti i medija koji sada traže od vlasti da se suoče s problemom sve raširenijeg vršnjačkog nasilja.

"Samoubistvo 14-godišnjaka mora biti rasvetljeno" i "Hiljade građana potpisale peticiju protiv nasilja" samo su neki od naslova u novinama od utorka.

Dečak je samoubistvo počinio još 14. decembra skočivši s prozora nakon što je pre toga zapalio ranac sa školskim knjigama. Klupko je počelo da se razmotava kada su progovorili njegova majka Alisa Mahmutović, profesorka na Univerzitetu u Zenici i njegov očuh Dubravko Lovrenović, profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.On je otvoreno optužio Internacionalnu osnovnu školu na Ilidži kod Sarajeva koju je Mahir pohađao dve godine sve do juna 2015. godine.

Lovrenović je kazao da je dečak u školi bio silovan!

"Kako objasniti da su Mahira silovali njegovi vršnjaci, a da su devojčice koje su sve to gledale silovatelje samo pitale: Uživate li momci", izjavio je Lovrenović pred televizijskim kamerama.

On je rekao da mu je posle Mahirove sahrane njegov drug ispričao monsturozne detalje pakla koji su obojica prošli.

"Taj dečak i moj Mahir su bili silovani i to su bili silovani oklagijom iz kuhinje", kaže Lovrenović.

On kaže da su jednom prilikom Mahira vezali za radijator, tukli ga i pri tome ga terali da kaže: 'Ja sam gej, ja sam gej'.

"Njih dvojicu su naterali da se ljube, a tom prilikom jedan od tih dečaka je sve snimao mobilnim", priča Lovrenović.

Dubravko Lovrenović (Foto: Printskrin Avaz.ba)
Dubravko Lovrenović (Foto: Printskrin Avaz.ba)

Očuh tvrdio da su nastavnici i uprava škole za sve znali, ali ništa nisu preduzeli kako bi sankcionisali počinitelje i pomogli detetu koje su roditeji zbog svega što je preživeo prošle godine upisali u drugu školu.

"Tu (Internacionalnu) školu treba hitno zatvoriti kako se još nekome ne bi dogodilo nešto slično", poručio je Lovrenović.

Dečakova majka u potresnom je pismu poslanom medijima, javnosti i vlastima navela da je Internacionalna osnovna škola na Ilidži zapravo stjecište djece novokomponovane društvene elite koja bahatošću i preko noći stečenim bogatstvom nameće svoja pravila i brutalno gazi svakoga ko se u njih ne uklapa.

"Mahir je izgubio svaku nadu jer je u školi bio višestruko izdan. S jedne strane od svojih drugova, s druge strane od onih koji su prvi morali da ga zaštite, ako ništa drugo, onda zato jer im je to zakonska obaveza. Doduše, samo ako bi bili u školskom sistemu BiH. Međutim, ova škola, kao i većina privatnih posle rata, bez obzira na formalne uzuse, u suštini su eksteritorijalne. U njih će se možda u skorije vreme ulaziti s vizom i pasošem", napisala je Alisa Mahmutović.

Škola o kojoj govori zapravo ima status privatne, a deo je sistema od oko 350 turskih obrazovnih ustanova osnovanih širom sveta.

Iz prozvane škole su reagovali tek u ponedeljak i to nepotpisanim saopštenjem u kojem su naveli da niko od njihovih "učesnika vaspitno-obrazovnog procesa" nije znao da Mahir ima neki problem.

Istakli su da u školi rade obučeni pedagozi i nastavnici a vlasti su pozvali da sve istraže uz poruku kako u tome u celosti stoje na raspolaganju.

Očuh i majka tragično preminulog dečaka odlučili su da slučaj "isteraju" do kraja pa su podneli prijavu policiji i Tužilaštvu Sarajevske županije.

Javnost traži da se odgovorni kazne... Sarajevo
Javnost traži da se odgovorni kazne... Sarajevo

Ministar obrazovanja Sarajevsko županije Elvir Kazazović potvrdio je da je odmah naložen vanredni inspekcijski nadzor nad radom Internacionalne osnovne škole na Ilidži.

On je demantovao tvrdnje da ona deluje izvan zakona BiH.

Iz Ministarstva obrazovanja Federacije BiH podsetili su da po ustavu i zakonima oni nemaju nikakva ovlašćenja u ovom slučaju jer je obrazovanje zapravo prepušteno županijama unutar tog entiteta.

"Ovaj je događaj nešto strašno. Reč je o detetu iz osnovne škole", kazala je federalna ministarka obrazovanja Edina Dlberović, ističući da se olako prelazi preko činjenice da ima još dece u školama koja su izložena različitim oblicima nasilja, a to se ne primećuje ili se o tome ne vodi računa.

Na društvenoj mreži Fejsbuk grupa nazvana "Pravda za Mahira" okupila je na hiljade članova koji traže uvođenje oštrijih zakona kojima bi se sankcionisalo vršnjačko nasilje u školama, a pokrenuto je i potpisivanje niza javnih peticija kojima se traži hitna reakcija zakonodavnih tela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja