(VIDEO) MRAČNE TAJNE ELITNE ŠKOLE U BIH: Posle samoubistva Mahira (14) đaci progovorili o mučenjima!
Foto: Avaz.ba

Ko stoji iza Bosna Sema grupe

(VIDEO) MRAČNE TAJNE ELITNE ŠKOLE U BIH: Posle samoubistva Mahira (14) đaci progovorili o mučenjima!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Nakon samoubistva Mahira Rakovca, sve veći broj bivših učenika i roditelja dece koja pohađaju škole Bosna Sema grupacije, odlučili su da progovore o svojim traumatičnim iskustvima

Škole Bosna Sema grupe, inače, rade u okviru Gulenovog pokreta, koji je poznat kao transnacionalni verski i društveni pokret, na čijem je čelu islamski propovednik Fetulah Gulen. U brojnim državama zabranjeno im je delovanje ili su bili pod istragom.

Svoja iskustva ispričao je bivši učenik ovog Tursko- bosanskog koledža u Sarajevu, Aleksandar Brezar. "Pretili su mi nožem na času, pljuvali su mi po ličnim predmetima, jednom su me udarili merdevinama od kreveta na sprat, dok sam bio u neslavnom internatu te škole. Najindikativnije, je ipak, bilo igranje igre zvane "traženje ratnog zločinca" - jedan vid žmurki u kojima sam ja bio gonjena životinja. Javnosti se obratila i majke dvoje dece iz Zenice, koja je posle loših iskustava ispisala decu iz Internacionalne škole iz Zenice.

Zgrada sa koje se bacio Mahir (Foto Printscreen Oslobođenje)
Zgrada sa koje se bacio Mahir (Foto Printscreen Oslobođenje)

“Učenicima se ne dozvoljava da idu u Wc dok se ne unerede, presvuku ih a onda prljavi veš pred svima daju deci i traumatiziraju ih. Udžbenici se dostavljaju isključivo iz Prizme, knjižare, kako oni kažu, sa Ilidže, a magacinskog prostora, gde je pitanje ima li kasa i računa uopšte. Saznali smo da je vlasnik ovih škola Fetulah Gulen i pokret Hizmet, o kojem možete više saznati na Googleu”, navodi se. A Hizmet znači Služba. Kako je navedeno u pismu majke slobodne aktivnosti su čitanje Gulenovih knjiga. Bivši federalni ministar kulture Salmir Kaplan, upozoravao je da se, putem obrazovnih institucija, učenici vrbuju da se pridruže takozvanom Hizmetu. U Holandiji su Gulenove škole bile pod istragom, na kraju koje je dokazano da decu ne uče integrisanju u društvo, već obratno.

Kadrove koji završe ove škole, kako saznaje TV1, zapošljavaju u institucijama suda, tužilaštva, medija I raznih inspekcija. Gulenovim školama zabranjeno je delovanje u Turskoj, Azerbejdžanu i Tadžikistanu, a u tamošnjim medijma celi pokret okarakterisan je kao sekta. Direktori, članovi Upravnih odbora i ostalih organa školskih ustanova retko se pojavljuju u javnosti, tako da se o njima vrlo malo zna. Predsednik odbora direktora Bosna Sema škola je Mehmet Mutlu Karaosman, generalni direktor je Ismail Japici.

Međutim, kompletan kadar koji radi u školi zapošljava i odobrava isključivo škola, a oni nemaju veze sa ministarstvom. Osim toga, brojni su medijski napisi o tome kako nastavni kadar spomenutih škola dolazi do diploma. Institucije BiH ne mogu mnogo da kontrolišu ovakve i slične privatne institucije, zbog čega I jesu izuzetno zaštićene.

(depo.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track