Najnovije vesti

ISTORIJSKI DAN: BiH 15. februara podnosi zahtev za članstvo u EU!
Foto: AP

Evrointegracije

ISTORIJSKI DAN: BiH 15. februara podnosi zahtev za članstvo u EU!

Bosna i Hercegovina
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi 15. februara trebalo da preda zahtev za članstvo u Evropsku uniju, piše Večerenji list u svom izdanju za BiH.

"Istorijski dan za BiH je 15. februar. Ovim je BiH napravila najveći iskorak do sada, još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine. Ovo je najveći dogadjaj kada su u pitanju evropske integracije, ali i svi drugi procesi kada je reč o BiH", stoji u tekstu.

 

Posle niza teških godina, kada je BiH nazadovala, dodaje se, konačno je učinjen napredak, pre svega, prošle godine, koja je značila prekretnicu. U ime Holandije, zemlje predsedavajuće EU, stiglo je službeno obaveštenje s potvrdom datuma za predavanje zahteva za kandidatski status BiH.

 

"S obzirom na vaše pismo od 14. januara, mogu vas obavestiti kako će ministar spoljnih poslova Kraljevine Holandije Bert Koenders rado primiti zahtev Bosne i Hercegovine za članstvo u ime EU. Vreme prijave je opsežno raspravljano na najvišim nivoima između naših zemalja i predlažemo da se formalno podnošenje zahteva upriliči u ponedeljak, 15. februara u Briselu", stoji, izmedju ostalog, u pismu koje je potpisao Piter de Goijer, stalni predstavnik Kraljevine Holandije.

 

U ime BiH zahtev će predati predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović, a planirano je, kako stoji i u pismu, da zahtev u ime Holandije primi ministar spoljnih poslova Bert Koenders.

 

Prema saznanjima, 15. februara, tokom predaje zahteva za članstvo, uz Čovića i Koendersa, biće i visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini, i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

 

Prema saznanjima iz Brisela, EU očekuje od BiH da do datuma predaje zahteva za članstvo pokaže "vidnu radnu aktivnost" za rešavanje pitanja mehanizma koordinacijskog i prilagodjavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (u delu koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu).

 

Predstavnici vlasti u BiH, dodaje se, užurbano rade na rešavanju ovih pitanja, tako da bi iduće sedmice ova pitanja trebalo da budu rešena. Nakon predaje zahteva u ponedeljak, u Briselu za BiH tek sledi težak posao, navodi se u tekstu i dodaje da tu zemlju očekuju važne reforme, ispunjavanje preostalih obaveza, prilagodjavanje evropskim standardima.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...