BEKTAŠEVIĆ OPTUŽEN ZA TERORIZAM: Grčka će suditi švedskom džihadisti poreklom iz BiH!

Zvanično

BEKTAŠEVIĆ OPTUŽEN ZA TERORIZAM: Grčka će suditi švedskom džihadisti poreklom iz BiH!

Bosna i Hercegovina -
ATINA - Grčki sud je danas zvanično optužio švedskog džihadistu bosanskog porekla Mirsada Bektaševića za "terorističke aktivnosti", nakon što su on i njegov navodni saučesnik uhvaćeni u pokušaju da pređu u Tursku, objavio je izvor iz suda.

Sumnja se da je Bektašević (28), koji se služio pseudonimom "Maksimus", vrbovao potencijalne džihadiste, prenela je agencija AFP.

On je uhapšen 2005. godine u Sarajevu nakon što je policija u njegovom domu pronašla eksplozivni pojas, eksplozive i video snimak na kojem jedan maskirani muškarac govori o napadima na Belu kuću i Kongres SAD.

Prema navodima američkih vlasti, Bektašević je tada bio deo manje grupe militanata koji su planirali da osnuju filijalu Al Kaide u Švedskoj, gde on živi od rata u Bosni 1990-ih godina.

Bektašević je 2007. osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je posle žalbe kazna smanjena na osam godina, pa je on pušten 2011.

On je zajedno sa još jednim 19-godišnjim Šveđaninom jemenskog porekla, za kojeg grčki mediji navode da se zove Al Hasani Amer, uhapšen tokom vikenda na autobusnoj stanici u Aleksandropolisu, u blizini granice sa Turskom.

Kod njih su pronađene dve mačete, vojne uniforme i drugi predmeti vezani za borbu. Oni su u Grčku stigli avionom iz Švedske pre dve nedelje, nakon čega su autobusom putovali za Solun, a zatim Aleksandropolis, odakle su nameravali da otputuju za Tursku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track