KURC U SARAJEVU: Sa ministrom Crnadakom o evrointegracijama i saradnji
Foto: Anadolija

Poseta Balkanu

KURC U SARAJEVU: Sa ministrom Crnadakom o evrointegracijama i saradnji

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc počeo je danas, sastankom sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadkom, seriju susreta sa zvaničnicima BiH. Kurc je sinoć doputovao u Sarajevo, prvu stanicu turneje po Zapadnom Balkanu tokom koje će posetiti i Beograd, Podgoricu, Tiranu, Prištinu i Skoplje.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova BiH, Kurc i Crnadak razgovarali su o evropskoj integraciji BiH. Crnadak je istakao značaj predstojeće predaje aplikacije za članstvo BiH u EU i zatražio od austrijskog ministra da Austrija nastavi politiku pružanja snažne podrške BiH.

Crnadak i Kurc razgovarali su i o daljem rastu privredne saradnje i naglasili da je Austrija kontinuirano najveći direktni investitor u BiH. Dvojica ministara takodje su izrazili zadovoljstvo zbog početka realizacije projekta kulturne razmene BiH i Austrije, pod nazivom Godina kulture Bosna i Hercegovina - Austrija 2016, koja će danas, u njihovom prisustvu, biti svečano otvorena u Narodnom pozorištu Sarajeva.

Održavanje velikog broja različitih kulturnih dogadjaja, bosanskohercegovačkih u Austriji i austrijskih u BiH, pod motom "Da se (bolje) upoznamo", daće snažan doprinos daljem razvoju odnosa dve zemlje koje vežu snažne istorijske, privredne, kulturne i druge veze, ocenili su Crnadak i Kurc, navodi se u saopštenju.

Tokom dana austrijski ministar u Sarajevu će se sastati i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem i članovima Predsedništva BiH, a biće potpisan i sporazum o naučnoj i tehnološkoj saradnji Austrije i BiH.

Posle Sarajeva turneju po regionu Kurc nastavlja posetom Beogradu gde će danas popodne učestvovati na skupu austrijskih i srpskih privrednika, a sutra razgovarati sa zvaničnicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track