UBIJEN NAJPOZNATIJI BORAC ISIL ROĐEN U SRBIJI: Borio se sa džihadistima u Siriji!
Foto: Youtube/Printscreen

Said Huseinović

UBIJEN NAJPOZNATIJI BORAC ISIL ROĐEN U SRBIJI: Borio se sa džihadistima u Siriji!

Bosna i Hercegovina -
Boreći se za Islamsku državu negde na području Sirije ubijen je Said Huseinović, jedan od najpoznatijih boraca ISIL balkanskih prostora. Javnosti nisu poznate okolnosti pod kojima je stradao, a preko društvenih mreža kruže fotografije njegovog beživotnog tela.

Huseinović je rođen u Ljuboviji u Srbiji, ali je odrastao u Bratuncu, u severoistočnoj BiH. Borcima ISIL priključio se iz Francuske, gde je proveo desetak godina.Javna poruka

Osim kao borac na Bliskom istoku, u javnosti je poznat i kao novi suprug Elvire Karalić, Kladušanke koja je napustila supruga i dvoje male dece te mu se priključila u Siriji. Iako su ona i suprug u BiH bili pripadnici vehabijskog pokreta, smatrala je kako je verska obveza žene ostaviti muža i decu i udati se za ratnika iz Sirije, na šta su je mesecima nagovarali borci iz daleke zemlje.

Na kraju se potpuno odvojila od porodice, odselila kod majke, a potom ih sve proglasila nevernicima i izdajicama islama te nestala. Ubrzo je javno pocepala bosanski pasoš, što je svojevrsna inicijacija u redove ISIL, ekstremne terorističke organizacije koja djeluje u Siriji i Iraku.

Kao jedan od glavnih vrbovatelja žena za rat u Siriji spominje se Sandžaklija Ebu Muhamed, a nagovara ih uglavnom preko Fejsbuka. Usmeren je prema devojkama, udovicama, razvedenim ženama, ali i prema udanima kojima se obraća da pozovu svoje muževe da se odazovu džihadu u Siriji ili nekom drugom ratištu u nekoj drugoj zemlji, jer im je to obaveza, pa ako se ne odazovu, da traže talak (razvod braka) od takvih fasika (grešnika) i da ih napuste te da učine hidžru (preseljenje) među braću mudžahide.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track