(FOTO, VIDEO) ABU HAMZA: Tužiću BiH, 8 godina sam bez razloga bio u pritvoru!
Foto: Prinskrin Yt

Traži odgovornost države

(FOTO, VIDEO) ABU HAMZA: Tužiću BiH, 8 godina sam bez razloga bio u pritvoru!

Bosna i Hercegovina -
ISTOČNO SARAJEVO - Nakon što je gotovo osam godina proveo u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu Imad al-Husin, poznatiji kao Abu Hamza juče je pušten na slobodu.

On je izjavio da će tužiti BiH i tražiti odgovornost države zbog pritvora u trajanju od osam godina. On je uhapšen 2008. godine pod optužbom da predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost, ali protiv njega nikada nije podignuta nikakva optužnica.

Pušten je nakon što je na snagu stupio novi Zakon o strancima koji je usklađen s neophodnim direktivama Evropske unije (EU). Njime je definisano da se, između ostalog, strani državljani ne mogu držati u pritvoru duže od 18 meseci.

"Tražiću odgovornost države, ali ne zbog neke odštete, već satisfakcije da istina izađe na videlo. Neko je kriv što sam sve ove godine bio pritvoren", kazao je Abu Hamza.

Njemu ide u prilog i presuda suda u Strazburu, koji je ustanovio da je Abu Hamza nelegalno pritvoren, ali i neke ranije odluke Ustavnog i Suda BiH.

Bosna i Hercegovina je Abu Hamzu pokušala da izruči u rodnu Siriju, što nije bilo moguće zbog ratnih dejstava u toj zemlji, te se obratila drugim zemljama. Stiglo je 39 odbijenica za njegovo izručenje s obzirom na to da nijedna druga zemlja nema obavezu da ga primi jer poseduje jedino sirijsko državljanstvo.

Abu Hamzi je trenutno izrečena mjera ograničenog kretanja na područje Kantona Sarajevo, kao i to da se redovno javlja Službi za poslove sa strancima. Osim toga oduzete su mu putne isprave i druga lična dokumenta.

Abu Hamza poreklom je iz Sirije, a u BiH je došao još 1980-ih godina. Za vreme rata borio se u BiH kao pripadnik brigade El-Mudžahid. Nakon rata dobio je državljanstvo BiH, ali je 2008. godine uhapšen.

Slobode je lišen bez optužbe i počinjenog krivičnog dela, jer ga država Bosna i Hercegovina smatra pretnjom po nacionalnu sigurnost.

(Al Džazira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track