(VIDEO) BIĆE BELAJA U BIH: Traže novu himnu i evo koju pesmu predlažu!
Foto: Wikipedia

inicijativa

(VIDEO) BIĆE BELAJA U BIH: Traže novu himnu i evo koju pesmu predlažu!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Panevropska unija Bosne i Hercegovine pokrenuće i zvanično inicijativu da šlager "Zemljo moja" postane nova himna Bosne i Hercegovine.

"Mislim da ne postoji niko u Bosni i Hercegovini ko ne zna ovu prelepu pesmu koju je napisao Kemal Monteno, a kojom su se sredinom 70. godina prošlog veka proslavili grupa Ambasadori i Ismeta Dervoz, tada Krvavac.

Tekst je potpuno neutralan, jer peva o ljubavi čoveka prema domovini i po tome je univerzalan, tako da kao takav mogu svi da ga prihvate. Melodija, istini za volju, nema klasičnu formu himne, ali to ne bi trebalo da smeta", kaže predsednik Panevropske unije BiH Vanja Gavran, prenosi Prijedor24.com.

"Bosna i Hercegovine je posebna zemlja i zašto ne bi imala i posebnu i jedinstvenu himnu. Uostalom, uz dobar aranžman i simfonijsko izvođenje mislim da i taj ‘nedostatak’ može da bude uklonjen. Svi govore da smo sada na prekretnici ka boljem. Evo, neka ovo bude taj dobar početak na kom možemo da pokažemo opredeljenost da svi zajedno gradimo sretniju budućnost."

"Ne treba da zaboravimo da aktuelnu himnu nisu usvojili predstavnici vlasti, već je himna, ako mogu grubo da se izrazim, nametnuta. Već godinama pokušavaju da osmisle tekst za sadašnju himnu, ali bezuspešno. Dakle, evo prilike da bh. političari izglasaju zajednički novu himnu, koja će i na taj način biti i bolje prihvaćena", kazao je Gavran, dodajući kako će ovu inicijativu uputiti pre svega Parlamentarnoj skupštini BiH, čim bude konstituisan novi saziv.

Ovo je tekst "buduće himne"

Vidim polja što se žitom zlate,I na brijegu vidim rodni dom.Svakog trena mislim na te,Zemljo moja, zemljo moja.

A u polju moja duša spavaUsred žita kao zlatni klas.Postelja joj meka trava,Zemljo moja, zemljo moja.

I dok ja nisam tuPokraj nje da skupa predamo se snuSvaku noc cujem glasKoji zove dodji sreca ceka nas

Nigdje noći nisu tako plave,Nigdje sunce nema takav sjaj,Nigdje nisu takve trave,Zemljo moja, zemljo moja.

U tom klasu nek mi ljubav spava,Nek me čeka ja ću brzo doć'.Nek je ljubi tvoja trava,Zemljo moja, zemljo moja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track